Sličnosti između šaha i pokera

foto2

Obožavate šah ili poker? Da li mislite da te dvije stvari pripadaju istoj ili sličnoj grupi igara? U posljednje vrijeme se često priča o sličnostima između dvije naizgled nespojive stvari-šaha i pokera. Da, dobro ste pročitali. Iako se do sada moć inteligencije vezivala usko za šah, izgleda da je ona skoro pa jednako važna i u svijetu pokera. Sigurno ste čuli za najnoviji trend učešća najpoznatijih šahovskih igrača u poker turnirima. No, nisu samo poznati okušali svoju sreću i vještine u poker igrama, već i svi istinski ljubitelji šaha. Njihov uspjeh na poznatim turnirima ili online igrama poput PokerStars-a oduševljava sve zaljubljenike pokera. Pitate se zašto? Odgovor je vrlo jednostavan-šah i poker imaju mnogo toga zajedničkog. Evo i nekoliko osobina koje bi svaki igrač trebao posjedovati, bez obzira da li igrao šah ili poker.

Oštar um

Ukoliko ste uspješni u igrama koje zahtijevaju mnogo više  nego par logičkih operacija i utvrđenih pravila, šah i poker su prave stvari za vas. Iako su vještine, iskustvo i sreća bitni za obje igre, ono što ipak nadilazi sve navedeno jeste oštar um. Igrači moraju da planiraju i ocjenjuju svaki potez daleko unaprijed no što će se on uopće i dogoditi. Za takvo nešto je potrebna pronicljivost i tisuće časova uloženih u studiranje i izučavanje poteza. Bez toga teško da ćete biti priznati kao ozbiljan igrač. Konstantno treniranje uma i primjena naučenog u vlastitoj strategiji poteza je ono što čine najbolje igrače najboljim. Um se izoštrava neprestanim vježbama i logičkim operacijama.

foto1

Iskustvo

Iskustvo je za obje igre od izuzetne važnosti. Tek kroz iskustvo igrači spoznaju kada upotrijebiti određene strategije te kako ubijediti ostale igrače da ih smatraju ozbiljnim protivnikom. Svaki početak je težak i sigurno je teško predvidjeti budući potez, ali uz dovoljno prakse, bit ćete u mogućnosti predvidjeti mnogo više i donijeti prave odluke. Potpuna predanost šahu ili pokeru će svakog igrača ohrabriti da čita knjige o ovim igrama i izučava strategije. Nijedan uspjeh ne dolazi tako lahko. Iako vam se može učiniti da pojedini igrači stiču ogroman uspjeh na samom početku, zapitajte se što su radili prije toga. Desetine šahovskih igrača je ostvarilo brz uspjeh u pokeru, ali samo zato što su tom uspjehu prethodile godine iskustva u sličnom polju. Stoga zapamtite, iskustvo se stvara kroz naporan rad i direktno učešće u igrama.

Strpljenje

Da li vam se ponekada učinilo da prođe vječnost dok igrači odigraju potez? I dok se vi preznojavate, oni izgledaju tako smireno i opušteno. To je zato što je potrebno mnogo strpljenja za šahovske ili pokerske igre. Ali to nije puko čekanje na potez, to je pažljivo planiranje i osmišljavanje strategije za pobjedu. Zamislite samo da morate predvidjeti i do deset poteza unaprijed ili razmišljati kako da vam podijeljene karte ne bude i zadnje. Svaka partija je jedinstvena i zahtjeva od igrača da procijeni situaciju te konkurente, kao i da donese pravu odluku i napravi pobjednički potez. Svaki potez je potrebno dobro odvagnuti, a sve to zahtijeva puno strpljenja i čekanja.

Samopouzdanje

Samopouzdanje, ili kako ga nazivaju u pokeru „blef“ ponekada spašava kompletnu igru i okreće je u korist igrača sigurnog u sebe i svoj uspjeh. Iako je šah igra za dvoje, a poker uključuje i do deset igrača, ključ uspjeha krije se u odvažnosti i samopouzdanom stavu tijela konkurenata. Ni tijelo ni lice ne smiju otkriti uplašenost, zabrinutost ili ljutnju igrača, bez obzira na ishod narednog poteza. Bilo kakvi znaci nervoze poput griženja usana, češkanja po tijelu ili glavi, zabrinuti pogled i slično šalju poruku drugim igračima da  imate loše karte, u slučaju pokera, ili vidite vaš gubitak u narednom potezu protivnika, ukoliko igrate šah. Mnogo knjiga je napisano o psihologiji igara poput ovih te o načinu „čitanja“ protivnika. Možda baš u njima pronađete način kako pročitati tuđa lica, a sakriti svoje.

Comments are closed.