„Draga Erste Banka“ nadvisila ekipu „Lucije“ – višestrukog državnog prvaka!

Ekipa “Draga Erste banka” i trener Ivan Mandekić

U Hotelskom naselju „Solaris“ u Šibeniku od 4.-9. listopada održava se 1. ženska šahovska liga na kojoj nastupa i ekipa „Draga Erste Banke“. Već u startu zbog financijskih neprilika odustale su ekipe „Delnica“ iz Delnica i „Đure Đakovića“ iz Slavonskog Broda pa se u Šibeniku okupilo 8 ekipa, a slabije ekipe lišene su straha od ispadanja jer ligu napuštaju 2 ekipe. I ekipu „Drage Erste Banke“ već su u startu snašle nevolje jer je prije početka, zbog neodgodivih obaveza, svoj dolazak otkazala Ruska velemajstorica Irina Vasilevich koja je na dosadašnjim ligama bila jedna od nauspješnijih igračica uopće. Tako je preostalo da boje naše ekipe brane velemajstorica i svjetska juniorska prvakinja Valentina Golubenko, Fide majstorica Snježana Bažaj-Bočkai i majstorske kandidatkinje Lora Kukić i Karmen Mrakovčić. Treba napomenuti da naša Verena Šamanić nastupa na 1. ligi jer smo je „posudili“ ekipi „Rijeke“ pa i ona ima prigodu za stjecanje vrijednih šahovskih iskustava. Upravo zbog otkaza Irine Vasilevich prije početka nismo imali razloga za optimizam no dosadašnji tijek lige potpuno je rastjerao takva razmišljanja, dapače nakon 5 odigranih kola „Draga Erste Banka“ zauzima iznenađujuću 3. poziciju.

U prvom kolu sastali smo se sa ekipom „Ivan Dvoržak“ iz Zrinskog Topolovca i zabilježili za nas ipak neočekivano  visoku pobjedu od 3,5 : 0,5. U 2. kolu „Goranka“ iz Ravne Gore i nakon malo peha neriješen rezultat 2 : 2. U 3. kolu slijedi meč snajvećim kandidatom za titulu prvaka ekipom „Liburnije“ iz Rijeke, koja je kupila sve najbolje što ženski šaha trenutno nudi u Hrvatskoj, i nakon vrlo neizvjesnog meča gubimo 2,5 : 1,5. Ironija sudbine je da nam je presudila pobjedom na prvoj ploči upravo Borka Frančišković, izdanak naše škole u koju smo uložili 8-9 godina rada i financiranja, i koja se već okitila titulom ekipnog prvaka države 2007. godine kao članica naše ekipe. Život ponekad donosi čudne situacije… A onda slijedi 4. kolo i najveća senzacija lige, pobjeda 2,5 : 1,5 protiv peterostrukih pobjednica Hrvatskih liga ekipom „Lucije“ i još jedna potvrda da okupljanje igračica uz plaćanje visokih honorara nije garancija uspjeha. U današnjem 5. kolu uspjeli smo održati ravnotežu 2 : 2 sa vrlo jakom ekipom „Mladosti“ iz Zagreba i tim trezultatom zadržati za nas senzacionalnu 3. poziciju na tablici. U sutrašnjem 6. kolu očekuje nas ekipa „Rijeke“, a u posljednjem jaki sastav „Poleta“ iz Buševca“. Teško će biti sačuvati tu 3. poziciju no ipak čini se da je sve moguće jer dosadašnji rezultati, pristup i  homogenost ekipe ulijeva optimizam pa treba sačekati konačni poredak. Najviše od svega raduje da u našoj šahovskoj školi stasaju nove generacije vrsnih šahistica pa se po tome naš klub zaista razlikuje od ostalih. Više o rezultatima možete pogledati na stranicama Hrvatskog šahovskog saveza. 

Velemajstorica Valentina Golubenko

Za sada na prvoj ploči naša velemajstorica i svjetska juniorska prvakinja Valentina Golubenko nije zablistala i njezino odsustvo sa šahovske arene, uvjetovano zauzetosti na studiju, ipak uzima danak. Remizirala je sa Slovenskom međunarodnom majstoricom Vesnom Rožić(Ivan Dvoržak), pobjeda bez igre protiv „Goranke“, poraz protiv međunarodne majstorice Borke Frančišković(Liburnija) i jake Ukrajinske velemajstorice Marije Muzichuk(Lucija), te pobjeda protiv Češke velemajstorice Julije Kochetkove(Mladost). Nadamo se da je njezina današnja pobjeda dobar znak pred preostala 2 kola.

Fide majstor Snježana Bažaj-Bočkai

Iako je davno prestala sa aktivnim igranjem šaha, na visokoj 2. ploči sjajan rezultat ima naša Fide majstorica Snježana Bažaj-Bočkai, inače nekoć standardna olimpijska reprezentativka i državna prvakinja, koja još uvijek demonstrira raskoš svog talenta.  U 1. kolu savladala je jednu od najperspektivnijh hrvatskih mladih šahistica kadetsku prvakinju države Tajanu Turk(Ivan Dvoržak) koja je primjerice nanijela poraz našoj Hrvatskoj reprezentativki međunarodnoj majstorici Mari Jelici(Polet), u 2. kolu remi sa još jednom mladom talentiranom igračicom, juniorskom prvakinjom države Barbarom Rački(Goranka), u 3. kolu poraz sa međunarodnom majtoricom Kristinom Šarić(Liburnija), u 4. kolu sjajna pobjeda protiv legendarne velemajstorice, višestruke državne prvakinje Mirjane Medić(Lucija) i u 5. kolu remi sa velikom nadom Hrvatskog šaha višestrukom kadetskom i juniorskom prvakinjom države Fide majstoricom Ivonom Purgar(Mladost).

Majstorski kandidat Lora Kukić

Što reći za sjajan nastup naše juniorke majstorske kandidatkinje Lore Kukić. U prvom kolu pobjeda protiv majstorske kandidatkinje Bojane Popović(Ivan Dvoržak), u 2. kolu remi sa majstorskom kandidatkinjom Vesnom Tomulić(Goranka), u 3. kolu sjajna pobjeda protiv reprezenativke, Fide majstorice Ane Berke(Liburnija), u 4. kolu još jedan veliki uspjeh pobjeda protiv međunarodne majstorice i olimpijske reprezentativke Rajne Šargač(Lucija), u 5. kolu poraz protiv legendarne međunarodne majstorice Vlaste Maček(Mladost). Očito je da Lora prerasta u vrhunsku igračicu i da je dobro iskoristila svoja iskustva nastupa na međunarodnim velemajstorskim turnirima „Cvijet Mediterana“. No ovo je za sada tek znak da joj se isplati „zasukati rukave“.

Majstorski kandidat Karmen Mrakovčić

I naša juniorka majstorska kandidatkinja Karmen Mrakovčić pokazuje da sazrijeva i svojim ozbiljnim pristupom ostvaruje lijepe rezultate. U 1. kolu pobijedila je Vesnu Turk(Ivan Dvoržak) u 2. kolu mala nesigurnost i poraz protiv Andree Starčević (Goranka), u 3. kolu remi sa juniorskom prvakinjom države, Fide majstoricom Zrinkom Deur-Šarić(Liburnija), u 4. kolu remi sa nekoć višeastrukom kadetskom i juniorskom prvakinjom države nacionalnom majstoricom Petrom Kruljac(Lucija) u 5. kolu remi sa ponajboljom juniorkom Hrvatske nacionalnom majstoricom Tihanom Iveković(Mladost).

Majstorski kandidat Verena Šamanić

I na kraju nećemo zaboraviti našu juniorku majstorsku kandidatkinju Verenu Šamanić koja nastupa za ekipu „Rijeke“. Ostvareni rezultat u prvih 5. kola ne odražava kvalitetu njezine igre jer je po pozicijama mogla imati daleko bolji učinak.

Jednu od najljepših partija naših mladih djevojaka odigrala je upravo Verena protiv ponajbolje juniorke Hrvatske Andree Starčević(Goranka) koju vam donosimo u nastavku.

 

 

 

 

 

Comments are closed.