„Open Zadar 2011“ – šahovska gladijatorska arena

FM Ivan Mandekić

(Piše: Ivan Mandekić)

Od 11.-17. prosinca u Zadru je održan tradicionalni open „Zadar 2011“ na kojemu su već uobičajeno igrači s rejtingom do 2300 svrstani na B turnir, a oni sa višim rejtingom na A turnir. Ne sjećam se da je ikada neki open turnir bio toliko stravično jak kao ove godine Zadarski A turnir na kojemu su se našla 24 velemajstora, 10 međunarodnih majstora, 2 ženska velemajstora, 6 Fide majstora i jedan Majstorski kandidat. Prava šahovska gladijatorska arena iz koje je teško bilo izaći sa znakovima života. Iako sam mogao birati odlučio sam se nastupiti upravo u toj pogibeljnoj areni, a motive sam pronašao kao i obično u svojoj želji za šahovskim usavršavanjem i odmjeravanjem snaga u borbi sa velikim šahovskim znalcima koji su me motivirali na ozbiljne pripreme i pristup partijama.

 

Prvo kolo sa velemajstorom Cvitanom odigrao sam na zavidnom nivou i nakon 40-tak poteza crnim figurama održao ravnotežu što je trebao biti dobar znak za nastavak natjecanja. Drugo kolo dolazi pobjednik Riječkog opena „Mediteran 2017“ Davorin Kuljašević i principijelna borba u kojoj sam odlučio isprobati oružje koje nije na mome šahovskom meniju, ali koje će mi dobro poslužiti u poučavanju mojih učenika, no sustiže me zasluženi poraz. Isti dan crnim figurama suprostavio sam se jakom intermajstoru Blažimiru Kovačeviću no nakon poučne obrane usljedio je katastrofalni previd koji je bilo teško zaboraviti. Tek tada sam shvatio da mojih 10 partija koje odigram godišnje, i to sa ne baš jakim protivnicima, zaista djeluje smiješno u odnosu na okorjele šahovske profesionalce no ipak trebalo je ostati na nogama jer kraj turnira bio je još jako daleko. 4. kolo nailazi IM Darko Feletar od koga sam izgubio podosta partija no začudo nakon dobre pripreme igram vrlo solidno i nakon 17 poteza dolazi ponuda remija koju ne prihvaćam baš s velikom radošću iako je to bilo itekako razumno nakon katastrofe predhodnog dana.

 

WGM Iva Videnova

Za to vrijeme krajičkom oka pratim i golgotu daleko poznatijih igača i velemajstora što me ipak malo tješi jer ja sam ipak šahovski trener pedagog i amater koji nema puno prigode za šahovske nastupe.  5. kolo na redu je sve jača Bugarska velemajstorica Iva Videnova. Opet isprobavam novo oružje postižem bolju poziciju no u nedostatku vremena ponovo činim grešku i gubim. Neigranje na turnirima ponovo ubire svoj danak. Nakon svih uzbuđenja i nedaća dobro mi dolazi slobodan dan, a potom i dva mirna remija sa IM Rukavinom i FM Brigljevićem. I posljednje deveto kolo kada je većina igrača mirno remizirala smogao sam snage da odbijem miroljubivu ponudu majstora Tomislava Vukelića i zabilježiti pobjedu čime su se na mome kontu našla 4 boda. Možda zvuči skromno no kada se vidi da su sa istim brojem bodova završili velemajstori Jovanić, Dražić, interi B. Kovačević, Rukavina, a iza mene još podosta jakih šahista velemajstora i intermajstora onda se taj rezultat može proglasiti zaista časnim.

Ivan Vihor Krsnik Čohar

 Inače na A turniru pobijedio je velemajstor Hrvoje Stević dok je na B-turniru krasan rezultat postigao Riječki intermajstor Rikard Medančić podijelivši 1-2 mjesto. Naš dvojno registrirani kadet Ivan Vihor Krsnik Čohar, nakon vrlo lijepog uspjeha na svjetskom kadetskom prvenstvu u Brazilu gdje je osvojio 21. mjesto i bio najuspješniji Hrvatski predstavnik, igrao je promijenjivo i na kraju u konkurenciji 80 učesnika zauzeo solidno 33. mjesto s 5 osvojenih bodova i +7,8 rejting bodova.   Rezultati A i B turnira

U nastavku vam donosim dio tragične partije s Blažimirom Kovačevićem,  ali i zaprepašćujuće greške vrhunskih velemajstora. Da li je šah ukazivao na naše jake ljudske slabosti ili je pak nesnosna Zadarska južina dijelom kumovala tome? Bit će da tu ima svega pomalo…

Comments are closed.