Održana 13. ljetna škola šaha u Puntu „Anastasijino šahovsko ljeto“

Simultanka-1Od 7. do 11. kolovoza 2017. godine, pod pokroviteljstvom Općine Punat i Turističke zajednice Punat, u organizaciji Šahovskog kluba „Draga“, Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije i Turističke zajednice Punat u Puntu je održana 13. po redu ljetna škola šaha za mlade “Anastasijino šahovsko ljeto”.

Šahovska škola-1
Program se, kao i svih prijašnjih godina, sastojao se je od ljetne škole šaha za početnike, kampa Šahovskog saveza PGŽ, 2 turnira u ubrzanom šahu „Anastasijin Kup“ za početnike i „Anastasijin kup“ za napredne te simultanke koju je na Puntarskoj rivi odigrao velemajstor Ognjen Cvitan.

TriOgnjen Cvitandesetak dječaka i djevojčica iz Punta te njihovih gostiju iz raznih krajeva Hrvatske i Slovenije družilo se tjedan dana da bi na kraju na turnirima pokazali što su naučili. 7 iskusnijih igrača nastupilo je na glavnom turniru, a nakon izjednačenih borbi prvo mjesto sa 4 boda osvojila je Katarina Bogdanić iz Vrha inače kadetska prvakinja države do 15 godina. Isti broj bodova, ali sa slabijim dodatnim kriterijima imali su i drugoplasirani Sandro Šafar te treći Daniel Duda iz Krasa inače kadetski prvak države do 15 godina.

Tablica: http://chess-results.com/tnr296995.aspx?lan=1&art=0

NaTurnir turniru polaznika škole šaha također je bilo dramatično. Četiri igrača osvojila su po 4 boda te su dodatni kriteriji odlučivali o pobjedniku a najsretniji bio je Ivan Bogović iz Malinske koji je u posljednjem kolu pobijedio do tada vodećeg i na kraju drugoplasiranog Davida Manolu iz Zagreba-Punat. Po četiri boda osvojili su i Dominik Lukičić te Omer Hasanbegović iz Zagreba-Punat a sa pola boda manje na peto mjesto uvrstila se je najbolja djevojčica na turniru Dora Šarić iz Sesveta. Najmlađa učesnica bila je tek četverogodišnja Vita Maček iz Kamnika. Tablica: http://chess-results.com/tnr296996.aspx?lan=1

Podjela nagrada-1Nagrade je učesnicima podijelio voditelj ove manifestacije i predsjednik šahovskog saveza PGŽ Ivan Mandekić. U večernjim satima održana je i simultanka na 17 ploča u kojoj su polaznici škole, ali i Puntari te njihovi gosti imali prigodu odmjeriti snagu sa bivšim juniorskim prvakom svijeta velemajstorom Ognjenom Cvitanom. Nakon velike borbe Cvitan je zabilježio 13 pobjeda a 4 partije je remizirao.

Tako je i ove godine nastavljena jedna lijepa, ali i tužna ljudska priča. Naime u kolovozu 2008. godine tijekom održavanja 4. ljetne škole šaha u Puntu je boravila i pripremala se za juniorsko prvenstvo svijeta članica šahovskog kluba „Draga“, organizatora ove škole, velemajstorica Valentina Golubenko. Pripreme je vodio bivši juniorski prvak svijeta velemajstor Ognjen Cvitan i te iste godine Valentina je na juniorskom prvenstvu svijeta u Vijetnamu dosegla najvišu svjetsku šahovsku stepenicu i okrunila se titulom svijeta, ono što nikada nije pošlo za rukom niti jednoj Hrvatskoj šahistici. Tako je Puntu ostala slava njezinog boravka nakon kojega se vinula u zvjezdano šahovsko nebo. Njezina majka i trenerica Anastasija Golubenko uz oca Valerija isto tako šahistu i trenera, zasigurno  su najzaslužniji za njezin uspjeh, no život se okrutno poigrao sa obitelji Golubenko i prerano u 46. godini života oduzeo im njihovu majku i suprugu Anastasiju. Obitelj Golubenko bila je oduševljena boravkom u Puntu, a cijeneći veliki šahovski doprinos Anastasije suprug Valerij izrazio je želju da ova manifestacija nosi njezino ime zato što su njeni sudionici oni najmlađi sa kojima je njegova supruga čitav život tako uspješno radila. Tako je i zaživjela ideja da se manifestacije u Puntu nazovu “Anastasijino šahovsko ljeto”.

Iduće 2018. godine očekujemo da nas za vrijeme 14. ljetne škole šaha u Puntu posjeti obitelj Golubenko, a otac je obećao da će turnir obogatiti nagradama u vidu šahovskih kompjutera pa će polaznici škole imati prigodu osvojiti vrijedne nagrade i družiti se sa svjetskom juniorskom prvakinjom i prvom igračicom Hrvatske olimpijske reprezentacije Valentinom Golubenko.

Tako je pod pokroviteljstvom Općine Punat i Turističke zajednice Punat uspješno održana još jedna 13. po redu škola šaha u Puntu. I ove godine školu su vodili licencirani treneri svjetske šahovske federacije FIDE Ivan Mandekić, Ognjen Cvitan i Bojan Birk, koji su svu potrebnu pomoć imali od Općine Punat sa načelnikom Marinkom Žicom i Turističke zajednice Punat sa direktorom Brankom Karabaićom. Ove godine uspješno smo ostvarili suradnju sa Slovenskim odmaralištem Crvenog Križa pa su u radu škole i svim popratnim manifestacijama sudjelovala i djeca iz Slovenije. Nadamo se da je to početak daljnje uspješne suradnje.

Comments are closed.