Borka Frančišković

"Cvijet Mediterana" Rijeka 2007.

Mogla bi se napisati knjiga onoga što se događalo za vrijeme njenih desetak godina provedenih u klubu. Svo to vrijeme bio sam roditelj, psiholog, glasnogovornik, novinar, trener, organizator, menadžer i vozač, a da za to od nje i njezinih roditelja nikada nisam dobio niti jedne jedine lipe nadoknade. Otišla je u trenutku kada je postala međunarodni majstor, prvakinja države i olimpijska reprezentativka. Donosim vam članak koji sam napisao u trenutku kada je napustila naš klub. 

  

  

  

Borka Frančišković  prvakinja države u šahu
Rijeka, 11. veljače 2008. 

 U Đakovu je od 2. do 8. veljače održano zatvoreno pojedinačno žensko prvenstvo Hrvatske u šahu za 2007. godinu. Potpuno zasluženo titulu prvakinje države sa 7,5 bodova iz 9 partija, bez poraza, osvojila je dvadesetogodišnja riječka intermajstorica Borka Frančišković i tako u Rijeku donijela prvu titulu ženskog prvaka države u povijesti riječkog šaha.

Borka Frančišković, još samo na ovom turniru članica ŠK “Draga” Rijeka, jer će već ove godine nastupati za svoj novi klub, na početku je naišla na jak otpor vršnjakinje, riječke studentice, majstorice Ane Berke,i zabilježila pola boda. Niti u drugom kolu nije htjela riskirati pa je sklopila primirje sa jednom od favoritkinja intermajstoricom Rajnom Šargač. Ždrijeb je htio da se odmah potom sastane sa još jednom favoritkinjom intermajstoricom Marom Jelicom i nakon velike borbe upisuje novih pola boda. U četvrtom kolu bilježi svoju prvu pobjedu protiv opasne juniorke majstorice Petre Kruljac iz Zagreba, da bi u petom kolu postigla možda i odlučujuću pobjedu na turniru. 

Prekoputa je sjedila višestruka prvakinja države velemajstorica Mirjana Medić, no Borka pruža možda i najbolju igru na čitavom turniru te u prekrasno vođenoj partriji crnim figurama nanosi težak poraz našoj jedinoj velemajstorici. U tom trenutku u vodstvu je bila Mara Jelica, no u predzadnjem kolu Mara neočekivano gubi od Petre Kruljac, a Borka sa nešto povoljnijim rasporedom protivnica, sigurnom, jakom i zrelom igrom protiv Deur, Raguž, Purgar i Bažaj niže 4 pobjede za redom i sa pola boda prednosti ispred Mare Jelice zasluženo prva prolazi ciljem i donosi u Rijeku prvu titulu pojedinačnog prvaka države u povijesti riječkog šaha. 

Svoje prve korake Borka je napravila u šahovskom klubu “Kvarner” iz Rijeke, da bi vrlo brzo nastavila učiti u šahovskom klubu “Maestral”. U dobi od jedanaest godini dolazi u šahovski klub “Draga” iz Rijeke gdje i postiže svoje najveće uspjehe. Sa trenerom Ivanom Mandekićom provela je u radu desetak godina, a od prošle godine radi sa županijskim trenerom, riječkim velemajstorom, Ognjenom Cvitanom. Više puta osvajala je kadetske i juniorske titule prvaka države, ostvarivala zapažene rezultate na međunarodnim kadetskim i juniorskim natjecanjima te postala standardna olimpijska reprezentativka Hrvatske. Prošle godine sa šahovskim klubom “Draga” donosi u Rijeku i ekipnu titulu prvaka države. Sve ove godine Grad Rijeka i njegov Odjel za sport i tehničku kulturu kroz svoju potporu na mnogobrojnim natjecanjima imao je nemalu zaslugu u njezinom razvoju, a na tradicionalnom međunarodnom ženskom turniru “Cvijet Mediterana” što se već osam godina zaredom pod pokroviteljstvom Grada Rijeke održava u Rijeci i “Krk zlatni otok Mediterana” na otoku Krku, Borka je stekla možda i svoja najvažnija šahovska iskustva. (Ivan Mandekić) 

Evo kako je petnaestogodišnja Borka pobijedila Rusku veleajstoricu Tatianu Roschinu: 

Comments are closed.