“Draga” četvrta na I. Hrvatskoj ligi za žene u Šibeniku

Šahovski klub "Draga" RijekaU Šibeniskom turističkom kompleksu „Solaris“ završeno je 25. ekipno prvenstvo Hrvatske – I. Hrvatska liga za žene. Pobjedila je ekipa „Mladisti“ iz Zagreba ispred „Poleta“ iz Buševca i Riječke „Liburnije“. Šahovski klub „Draga“ natjecanje je završio na vrlo dobrom 4. mjestu te ponovio rezultat iz prethodne godine. Prije same lige otprilike su i bila takva nadanja i očekivanja, mada su i snovi o brončanom odličju bili prisutni. I zaista malo je nedostajalo da se snovi i ostvare jer igrali smo neodlučno sa drugoplasiranom ekipom „Poleta“ i pobijedili gradskog rivala trećeplasiranu „Liburniju“. No ipak poraz od objektivno slabijeg drugog gradskog rivala „Juniora“  raspršio je ta nadanja. Ipak razloga za nezadovoljstvo nema, dapače uspješan nastup naših sestara Bogdanić koje nemaju baš previše iskustva na takvim velikim natjecanjima veliki su dobitak, a da nam naša uzdanica Slovenska međunarodna majstorica Laura Unuk nije doputovala direktno sa iscrpljujućeg prvenstva svijeta za juniorke zasigurno bi i medalja bila realnost tim više što je međunarodna majstorica Ana Berke vrlo solidno „odradila“ drugu ploču.

Katarina BogdanićZvijezda naše ekipe, a pomalo i čitavog nadmetanja zasigurno je bila naša četrnaestogodišnja majstorska kandidatkinja, prošlogodišnja kadetska prvakinja do 13 godina i ovogodišnja viceprvakinja države do 15 godina Katarina Bogdanić koja je senzacionalnim pobjedama nad velemajstoricom Mirjanom Medić i međunarodnom majstoricom Vlastom Maček najavila svoj pohod u šahovske visine.  Njezin učinak 4,5 boda iz 8 mečeva i novih 52 rejting boda odličan su rezultat.

Naša draga članica iz Slovenije, međunarodna majstorica Laura Unuk borila se srčano i beskompromisno no nekoliko prethodnih velikih natjecanja u nizu praktički bez dana predaha ostavilo je traga na mladoj kadetskoj prvakinji svijeta. Naime odigrala je Laura u nizu ekipno prvenstvo Europe, pojedinačno prvenstvo Europe za mlade u Pragu sa osvojenom brončanom medaljom, prvu ploču Slovenije na šahovskoj olimpijadi u Bakuu sa odličnim učinkom, pojedinačno prvenstvo svijeta za mlade u Rusiji i bez dana odmora doputovala na našu šahovsku ligu. Samo oni najveći su u stanju izdržati takve napore pa Lauri treba od srca čestitati i poželjeti da se konačno dobro odmori i krene u nove pobjede koje će zasigurno doći.

Međunarodna majstorica Ana Berke sa 5 bodova iz 8 partija bila je i najuspješnija članica naše ekipe. Igrala je vrlo dobro, opravdala svoj sve viši šahovski rejting te tim rezultatom znatno doprinijela našem časnom 4. mjestu. Nadamo se da će Ana i dalje nastaviti sa svojim evidentnim šahovskim uzletom.

Antonela Bogdanić uložila je mnogo truda i ozbiljnosti u svoje mečeve. Neiskustvo nastupa na velikim natjecanjima zasigurno joj je sputao misli no do kraja se borila hrabro te u posljednjem kolu postigla vrlo značajnu pobjedu u meču sa „Liburnijom“ čime je najavila svoj šahovski napredak koji će uz njezin ozbiljan pristup zasigurno doći.

Rezultati

Comments are closed.