Juniorska prvenstva države na Bjelolasici

Pobjednica do 17 godina - Barbara RačkiU olimpijskom centru „Bjelolasica“ od 25. srpnja do 1. kolovoza održana su juniorska prvenstva države koja su bila i kvalifikacijska za odlazak na europska i svjetska prvenstva. Naša dvostruka kadetska viceprvakinja države Lora Kukić nije blistala i na kraju zauzela za nju razočaravajuće sedmo mjesto. Mihovil Dubrović zauzeo je 22. mjesto u konkurenciji 42 natjecatelja. Igrao je ozbiljno no prelazak u srednju školu očito mu oduzima previše vremena i snage pa je šah zapao u drugi plan. Nažalost kod djevojaka do 19 godina već dugi niz godina nastupa samo nekoliko učesnica pa je tako i ove godine nastupilo samo 5 natjecateljica koje su dvokružno(dvije partije svaka sa svakom) odigrale svoj turnir. Prošlogodišnja pobjednica Omišanka Zrinka Deur (Liburnija, Rijeka) obranila je titulu, a najopasniju suparnicu imala je u Andrei Mijatović (Lucija, Rijeka) koja inače živi u Njemačkoj i rijetko nastupa na Hrvatskim prvenstvima. Jedina koja im je donekle mogla pomrsiti račune bila je Andrea Starčević (ŠŠ Goranka, Ravna Gora) koja je osvojila treće mjesto.

Sva ostala natjecanja odvijala su se po švicarskom sustavu u 9 kola, a broj učesnika ponovo su spašavali natjecatelji iz nižih dobnih skupina pa je tako u konkurenciji juniora do 19 godina nastupilo 17 natjecatela, a prema očekivanjima konkurenciju je deklasirao međunarodni majstor iz Zadra Saša Martinović (Zadar) i sa 1,5 bod prednosti iza sebe ostavio Zvonimira Ivekovića (Podsused Zagreb), dok je nakon uzbudljive završnice na treće mjesto pomalo neočekivano izbio Andrija Baturina (Mornar,Split).

U konkurenciji juniora do 17 godina nastupila je respektabilna brojka od 42 natjecatelja, ali su i ovdje brojnost spašavale niže dobne skupine. Turnir je bio vrlo uzbudljiv i neizvjestan i do posljednjih sekundi vododila se neizvjesna bitka u kojoj je na kraju slavio Jurica Srbiš (Varaždin,Varaždin). Najveći konkurent Matej Blažeka (Mladost, Zagreb) završio je na drugom mjestu dok je treće osvojio Stjepan-Krešimir Grgurić(Hrvatska čitaonica Valpovo). Osvajanjem 4 mjesta istaknuo se Lošinjanin Mario Muškardin (Liburnija Rijeka).

Comments are closed.