U Rijeci završena smotra najboljih Hrvatskih kadetskih ekipa

Borbe u šahovskom domu Rijeka

Borbe u šahovskom domu Rijeka

Tek što smo proslavili staru i poželjeli sve najbolje u Novoj 2014. godini Šahovski dom u Rijeci okupio je Hrvatsku šahovsku mladost koja je rješavala pitanje najboljih kadetskih ekipa u muškoj i ženskoj konkurenciji za 2013. godinu.  Imala je Rijeka i naša županija niz velikih međunarodnih natjecanja no nikada jedno službeno državno natjecanje za mlade, a kako su upravo mladi uvijek simbol perpektive, nade i vijesnik bolje budućnosti, ljepši početak šahovske godine nije se mogao poželjeti.  Na samom otvaranju bilo je jasno koliko se važnosti i pažnje pridaje smotri najboljih mladih Hrvatskih ekipa jer su bili nazočni, tajnik zajednice sportova PGŽ Darko Ivošević, pročelnik u Odjelu za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke, Igor Načinović, a simboličnim prvim potezom natjecanje su otvorili zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Miroslav Matešić i pročelnik u Upravnom odjelu za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ, Valerij Jurešić.

Silvija Vulinović

Silvija Vulinović

Kod kadetkinja nastupilo je 6 ekipa, a nakon neizvjesnih borbi do posljednjih sekundi nije  se znao poredak onih najboljih. Na kraju slavila je ekipa „Siska“ ispred prošlogodišnjih prvakinja „Rječine“ iz Dražica (Vujić Agata, Dašić Lana, Vujić Viktorija, Dašić Jelena) dok su djevojke „Gorana“ iz Vrbovskog (Obajdin Jasna, Cvitan Ena, Klarić Nikolina, Jugović Petra, Žuteg Dorotea) imala isti broj „meč“ bodova kao i Riječka „Draga“(Vulinović Silvija, Bogdanić Antonela, Bogdanić Katarina, Kraljić Paula), no presudio je veći broj pojedinačnih bodova,  pa su tako Vrbovčanke obranile broncu osvojenu prošle godine.

Antonela Bogdanić

Antonela Bogdanić

Sve čestitke mladim Siščankama , a zasigurno im je u prilog išlo i međusobno razračunavanje čak tri ekipe iz Primorsko-goranske županije.  Pete su bile djevojke iz „Poleta“ Buševec, a šeste „Ban Jelačić“ iz Zaprešića. Ipak kadetkinje iz Primorsko-Goranske županije ovim su rezultatima osigurale da iduće godine u državnom finalu nastupe čak četiri ekipe od osam finalista što je još jedan veliki uspjeh mladih šahistica iz našeg kraja. Svemu tome treba dodati da je Antonela Bogdanić (Draga Rijeka) bila sa 4 pobjede iz 5 partija najuspješnija natjecateljica na drugoj, a Dorotea Žuteg (Goran Vrbovsko) sa 3 pobjede i jednim remijem na četvrtoj ploči. Djevojke „Drage“ Silvija Vulinović i Katarina Bogdanić bile su na visini zadatka, dok je najmlađoj Pauli Kraljić ovo bilo vatreno krštenje. Igrala je ozbiljno i pred njom tek stoji mukotrpan rad, a njezin nesporni talent zasigurno će doći do izražaja u vremenima koja nadolaze.

Katarina Bogdanić

Katarina Bogdanić

I kod dječaka vodila se teška i neizvjesna bitka za odličja. Već nakon nekoliko kola izdvojila se trojka koja je na kraju slavila. Ipak trebalo je pričekati do samog kraja kada je potpuno zasluženo sa bodom prednosti ispred ekipe „Zagreba“ slavila „Slobode“ Mihjovljan-Čakovec dok su se dječaci iz „Mladosti“ Zagreb morali zadovoljiti trećim mjestom. „Junior“ iz Rijeke(Ivan Trošelj, Šafar Sandro, Samardžić Nikola, Tomulić Teo,  Batory Lucija, Gašparac Karlo) u pojedinim je trenucima prijetio vodećoj trojci no na kraju je zauzeo solidno četvrto mjesto, a mladi perspektivni igrači „Juniora“ zasigurno će i iduće godine igrati važnu ulogu u finalu. Peta je ekipa „Mornara“ iz Splita dok je na šetom mjestu završio još jedan naš predstavnik iz Primorsko-goranske županije Šahovska škola „Goranka“ iz Ravne Gore(Duda Dario, Duda Daniel, Kauzlarić Andrija, Zec Dorijan)  koja je bila opasan protivnik mnogim ekipama. Ekipa Požege je sedma, a dječaci iz Donjeg Miholjca osmi.

Paula Kraljić

Paula Kraljić

Tako je uz pomoć Primorsko-Goranske županije i Grada Rijeke, a u organizaciji  Šahovskog saveza PGŽ, ŠK Draga i ŠK Rijeka privedeno kraju ovo prvenstvo mladih, a mnogi voditelji i roditelji veoma su se pohvalno izrazili o razini organizacije. Ipak najviše mi se urezao detalj kada sam za ocjenu upitao proslavljenog velemajstora Roberta Zelčića koji je istog trenutka pitanje preusmjerio na svog već poznatog mladog šahistu Brunu Pavčevića iz Zagreba. Iako sudionik mnogih turnira za mlade mali Bruno sramežljivo je rekao kako do sada nikada nije igrao na tako dobro organiziranom natjecanju. Bio je to najveći kompliment koji je organizator mogao zamisliti  jer iskrenost djece ničim se neda potplatiti.  I zaista sve pohvale hotelu „Continental“ za smještaj i prehranu, „Autotroleju“ za ugodne vožnje do Šahovskog doma i natrag, a raskošni Šahovski dom Rijeka gotovo da je fascinirao natjecatelje i njihovu pratnju svojim izgledom i uvjetima za natjecanje. Suci Bojan Birk i Željko Mitrović na čelu sa Nenadom Dorićom besprijekorno su obavili svoj posao, a Rijeka i PGŽ još jednom su potvrdili svoj dobar glas kao domaćina i organizatora.    

Comments are closed.