Započela prva hrvatska šahovska ženska liga u Šibeniku

Lorena Šamanić, Irina Vasilević, Snježana Bažaj-Bočkai i Karmen Mrakovčić

Šibenik, 6. rujna 2010.
U hotelskom naselju “Solaris” u Šibeniku započela je prva hrvatska ženska liga u šahu. Nakon odustajanja ekipe “Gorana” iz Vrbovskog na startu se okupilo 9 ekipa. Nakon nedolaska velemajstorice Valentine Golubenko iz ŠK Rijeka, izraziti favorit natjecanja je ekipa ŠK “Lucija” iz Rijeke. Rečenica zvuči normalno no treba ponoviti staru priču o načinu formiranja šahovskih klubova i ekipa, pa tako ekipu Lucije ne čini ama baš niti jedna igračica iz Rijeke, a kamoli da živi u Rijeci.
Bilo kako bilo na ligi i ove godine nastupa ekipa ŠK Draga koja je jedan od rijetkih klubova koji još uvijek imaju svoju šahovsku školu i pokušava nakon sjajne generacije iz koje je izašla Borke Frančišković, Andrea Pahor, Jelena Mance, Ana Virt, u siromašnom ženskom Hrvatskom šahu stvoriti novu perspektivnu generaciju.

Ove godine ekipu čine ruska velemajstorica Irina Vasilevich, fide majstorica Snježana Bažaj-Bočkai, Karmen Mrakovčić, Lora Kukić, Patricija Vujnović i Lorena Šamanić. Nakon što se iznenada razbolila Lora Kukić došli smo u poprilične probleme pa smo morali spašavati živu glavu te taktički postaviti sastav kao uostalom i većina ekipa kojoj predstoji grčevita borba za opstanak.

Prva dva kola doživjeli smo “očekivane” poraze od jakih ekipa “Poleta” iz Buševca” i “Rijeke” rezultatom 2,5 : 1,5 no tri osvojena boda u tim mečevima solidan su kapital u borbi za opstanak. Naša ruskinja dobila je obje partije dok se u uspjeh mogu ubrojiti remiji Snježane i Karmen protiv jačih protivnica olimpijske reprezentativke Mare Jelice i Dalie Kanceljak. Tijek natjecanja možete pratiti na stranicama Hrvatskog šahovskog saveza .

Comments are closed.