U Puntu održana 14. škola šaha “Anastasijino šahovsko ljeto”

Narodni dom PunatOd 2.-7.  srpnja 2018. godine, pod pokroviteljstvom Općine Punat, Turističke zajednice Punat, u organizaciji Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije i Šahovskog kluba „Draga“ iz Rijeke, u Puntu je četrnaestu godinu za redom održano niz šahovskih događanja pod tradicionalnim nazivom “Anastasijino šahovsko ljeto”, a sve u čast prerano preminule majke i trenerice naše velelmajstorice i juniorske prvakinje svijeta, članice ŠK “Draga” iz Rijeke Valentine Golubenko.  Ovogodišnja šahovska događanja nadmašila su sva dosadašnja i na njima su sudjelovala 62 učesnika, a rezultat je to većeg poticaja za održavanje šahovskih kampova od strane Zajednice sportova Primorsko-goranske županije koju je spremno prihvatio Šahovski savez Primorsko-goranske županije. U šahovskom kampu radilo se na 3 razine pa je kamp za šahovske početnike vodio FIDE instruktor Bojan Birk, kamp za nadarene mlađe dobne skupine FIDE trener Ivan Mandekić dok je kamp za napredne starije kadete i juniore vodio FIDE trener ujedno i trener Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije velemajstor Ognjen Cvitan. Kao i svake godine zadnji dan rada kampa upriličena su 2 turnira, jedan za početnike iz šahovske škole, drugi za napredne mlade šahiste, te šahovska simultanka velemajstora Ognjena Cvitana na Puntarskoj rivi.

Kampovi Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije i šahovskog kluba „Draga“ iz Rijeke

Bojan BikKao što je uvodno rečeno Šahovski savez Primorsko-Goranske županije pod pokroviteljstvom Zajednice sportova Primorsko-Goranske županije organizirao je šahovski kamp za nadarene mlade šahiste od kojih su mnogi nositelji medalja sa kadetskih i juniorskih državnih prvenstava te učesnici europskih i svjetskih natjecanja za mlade. Šahovska škola okupila je preko 30 učesnika, a one koji su povlačili svoje prve poteza podučavao je FIDE instruktor Bojan Birk.

MandekićKako su učesnici bili vrlo šarolikog šahovskog znanja izdvojeni su mladi šahisti i šahistice koji već imaju određeno šahovsko iskustvo i već su sudjelovali na lokalnim i državnim natjecanjima. Tu gupu podučavao je FIDE trener Ivan Mandekić, a vrlo je pohvalno da su se u toj grupi našla djeca iz mnogih mjesta naše županije kao što su Rijeka, Dražice, Kraljevica, Crikvenica, Malinska, Omišlj, Dobrinj, Krk, Viškovo, a posebno je zadovoljstvo mlade nadolazeće nade i nositeljice brončanog odličja sa ovogodišnjeg kadetskog prvenstva države za djevojčice do 9 godina Lare Zagorac. Posebno je zanimljivo da su ovogodišnjem kampu sudjelovali i mladi šahisti iz Slovenije, ali i drugih mjesta Hrvatske boraveći u Puntu kao gosti. Naime organizatori su uspostavili suradnju sa Slovenskim Crveni križom koji ima svoj dom u centru Punta i koji nam je ponudio vrlo popularne cijene smještaja za učesnike kampa, a zauzvrat mi smo Slovenskoj djeci omogućili sudjelovanje u šahovskoj školi. Možda je još važnije od toga da se ovom suradnjom pružaju velike mogućnosti organizacije ljetnih šahovskih kampova u Puntu na međunarodnoj razini sa velikim brojem učesnika.

 

Kamp-Cvitan-1Sa starijima i naprednim kadetima i juniorima Primorsko-goranske županije radio je žuanijski šahovski trener vlemajstor Ognjen Cvitan. Među mladim šahovskim nadama bili su i prošlogosišnji prvaci države do 15 godina Katarina Bogdanić i Danijel Duda, brončana sa prošlogodišnjeg prvenstva države do 13 godina Lara Desnica i pnajbolji kadet u državi Gabrijel Mažuran.

Simultanka-1Već tradicionalno na Puntarskoj rivi održana je šahovska simultanka na kojoj su se velemajstoru Ognjenu Cvitanu suprostavilo 19 polaznika šahovskog kampa, a u svrhu turističke promocije prigodu su dobili i neki od turista koji borave u Puntu. Nakon snažnog otpora Cvitanovi supranici ostvarili su 4 remija koje su postigli Gabrijel Mažuran, Oliver Živčić, Maks Vičić i Mark Vičić.

 

mini-viz_6103_29387594768_oKao i svake godine na kraju rada šahovskog kampa upriličena su dva šahovska turnira jedan za šahovske početnike i drugi za napredne mlade šahiste. Na turniru šahovske škole za početnike sudjelovalo je čak 30 mladih šahistica i šahista, a pobijedio je Mihovilić-Vasiljević Din iz Dobrinja. Specijalnu nagradu šahovski kompjuter koju je Valery Golubenko donirao za najuspješnijeg polaznika šahovske škole dobio je Rok Hunjadi iz Punta. Detaljne rezultate  možete pogledati na linku http://chess-results.com/tnr365084.aspx?lan=1

 

Pobjednik A tuenira TomulićNa turniru naprednih šahista nastupilo je 27 natjecatelja, a pobjedio je FIDE majstor Teo Tomulić iz Rijeke. Nacionalna majstotica Katarina Bogdanić iz Krka dobitnica je spoecijalne nagrade šahovskog kompjutera kao najuspješnija polaznica kampa za starije te Lara Zagorac iz Dražica za mlađe napredne šahiste i šahistice. Detaljne rezultate  možete pogledati na linku http://chess-results.com/tnr365083.aspx?lan=1&art=0

 

 

 

 

 

 

mini-viz_6374_43207662222_oNajbolji su nagrađeni peharima, medaljama te kao što je rečeno šahovskim kompjuterima koje su u društvu predsjednika Šahovskog saveza PGŽ i organizatora ovih manifestacija Ivana Mandekića natjecateljima uručili načelnik Općine Punat Marinko Žic i Valery Golubenko. Najveći dio organizacijskih poslova obavio je vrijedni tajnik Šahovskog saveza PGŽ Bojan Birk, a velika zahvala ide i Turističkoj zajednici Punat i njenom direktoru Branku Karabaiću.

Branko Karabaić, Valentina Golubenko i Valery Golubenko

Branko Karabaić, Valentina Golubenko i Valery Golubenko

U kolovozu 2008. godine u Puntu je boravila i pripremala se za juniorsko prvenstvo svijeta naša članica organizatora ovih manifestacija šahovskog kluba „Draga“, prva ploča Hrvatske olimpijske reprezentacije, velemajstorica Valentina Golubenko. Pripreme je vodio bivši juniorski prvak svijeta velemajstor Ognjen Cvitan i te iste godine Valentina je dosegla najvišu svjetsku juniorsku šahovsku stepenicu i okrunila se titulom prvakinje svijeta, ono što nikada nije pošlo za rukom niti jednoj Hrvatskoj igračici.

Organizatori i načelnik ŽicTako je Puntu i njegovim šahovskim manifestacijama ostala slava njezinog boravka jer se upravo iz Punta vinula u zvjezdano šahovsko nebo. Njezina majka i trenerica Anastasija Golubenko, uz oca Valerija isto tako šahistu i trenera, zasigurno  su najzaslužniji za njezin uspjeh. No život se okrutno poigrao sa obitelji Golubenko i prerano u 46. godini života oduzeo im njihovu majku i suprugu Anastasiju. Cijeneći veliki šahovski doprinos Anastasije suprug Valerij želio je u spomen na Anastasiju organizirati šahovsku priredbu baš za najmlađe šahiste sa kojima je njegova supruga čitav život uspješno radila. Tako je i zaživjela ideja da se manifestacije u Puntu nazovu “Anastasijino šahovsko ljeto”.

VELIKA GAERIJA FOTOGRAFIJA – USKORO!!!

 

 

 

 

Comments are closed.