10. ljetna škola šaha u Puntu – “Anastasijino šahovsko ljeto”

Načelnik Marinko Žic, direktor TZ Branko Karabaić, Ivan Mandekić i Bojan Birk

Načelnik Marinko Žic, direktor TZ Branko Karabaić, Ivan Mandekić i Bojan Birk

Od 26. srpnja do 1. kolovoza 2014. godine u Puntu će se održati 10. po redu ljetna škola šaha za mlade “Anastasijino šahovsko ljeto”. Prijaviti se možete u tajništvu osnovne škole Punat ili putem poruke na mobilni telefon 098 491226 ili na e-mail adresu: ivan.mandekic@rijeka.hr (obavezno napisati broj telefona za kontakt). Prvo okupljanje biti će u subotu 26. srpnja u 10,30 sati u zgradi općine Punat.  Šahovsku školu vodi FIDE trener (trener svjetske šahovbske federacije) Ivan Mandekić.


Za Puntarsku djecu i njihove goste šahovska škola je besplatna!

Škola šaha-2014U kolovozu 2008. godine tijekom održavanja 4. ljetne škole šaha, na Puntu je boravila i pripremala se za juniorsko prvenstvo svijeta naša članica, inače prva ploča Hrvatske olimpijske reprezentacije, velemajstorica Valentina Golubenko. Pripreme je vodio bivši juniorski prvak svijeta velemajstor Ognjen Cvitan i gle čuda te iste godine Valentina je dosegla najvišu svjetsku juniorsku šahovsku stepenicu i okrunila se titulom prvakinje svijeta, ono što nikada nije pošlo za rukom niti jednoj Hrvatskoj igračici, a Puntu ostaje slava njezinog boravka nakonkojega se vinula u zvjezdano šahovsko nebo. Njezina majka i trenerica Anastasija Golubenko uz oca Valerija isto tako šahistu i trenera, zasigurno  su najzaslužniji za njezin uspjeh no život se okrutno poigrao sa obitelji Golubenko i prerano u 46. godini života oduzeo im njihovu majku i suprugu Anastasiju.

NagradeS obzirom da je Anastasija bila poznata šahovska trenerica suprug Valerij želio je u spomen na nju organizirati šahovsku priredbu baš za najmlađe šahiste sa kojima je njegova supruga čitav život tako uspješno radila. Tako je i zaživila ideja da se manifestacije u Puntu nazovu “Anastasijino šahovsko ljeto”. U svrhu organiziranja tih šahovskih događanja poznata svjetska šahovska kuća “Chessbase” svom suradniku Valeriju i ove godine je donirala svoje cijenjene šahovske proizvode u vrijednosti oko 500 eura, a Valerij kao veliki ljubitelj Hrvatske i Punta zamolio je da se ta priredba organizira baš na Puntu te da se vrijednim šahovskim proizvodima nagrade učesnici događanja u toj školi te se na taj način sačuva spomen na suprugu Anastasiju i Punat.

 

Valentina Golubenko

Valentina Golubenko

Već tradicionalno, na Puntarskoj rivi svake godine održava se šahovska simultanka, a ove godine polaznici škole šaha i gosti Punta imati će prigodu odmjeriti snage sa bivšom juniorskom prvakinjom svijeta, aktualnom seniorskom prvakinjom države, prvom pločom Hrvatske olimpijske reprezentacije, velemajstoricom Valentinom Golubenko.

Program “Anastasijino šahovsko ljeto”

Subota, 26. srpnja
– 10,30 -12,30 sati, škola šaha za početnike (Fide trener Ivan Mandekić i Valery Golubenko)
Ponedjeljak, 28. srpnja
– 10,30 -12,30 sati, škola šaha za početnike (Fide trener Ivan Mandekić i Valery Golubenko)
Utorak, 29. srpnja
– 10,30 -12,30 sati, škola šaha za početnike (Fide trener Ivan Mandekić)
Srijeda, 30. srpnja
– 10,30 -12,30 sati, škola šaha za početnike (Fide trener Ivan Mandekić)
– 20,30 sati, simultanka na Puntarskoj rivi bivše juniorske prvakinje svijeta i aktualne prvakinje države velemajstorice Valentine Golubenko.
Četvrtak, 31. srpnja
– 10,30 -12,30 sati, škola šaha za početnike (Fide trener Ivan Mandekić)

Petak, 1. kolovoza
– 10,30 – 14,00 sati, kadetski šahovski turnir Općine Punat “Anastasijin kup” – šahovski turnir za početnike
(Na turniru su osigurane vrijedne nagrade, pa će osim medalja biti podijeljeni i originalni šahovski programi od renomirane šahovske tvrtke Chessbase, Fritz&Chesster Part 1 (2 kom.), Fritz&Chesster Part 2 (2 kom.) te 3 Kasparov chess kompjutera.)
– 14,00 sati, podjela nagrada

Organizatori: Općina Punat, TZ Punat, ŠK Draga, Šahovski savez PGŽ
Sponzori: Općina Punat, TZ Punat, Šahovski savez PGŽ, Njemačka softverska kuća
“Chessbase” i ŠK Draga.

 

 

Comments are closed.