Završio kadetski turnir “Top 12″

Mislav Monjac

Rijeka, 9. siječnja 2011.
U organizaciji Šahovskog kluba Rijeka danas je završio tradicionalni kadetski turnir “Top 12” . Finalni turnir serije kadetskih turnira što ih ŠK Rijeka organizira gotovo u pravilu svaki mjesec tijekom čitave godine završio je zasluženom pobjedom Marka Dujića iz šahovskog kluba Junior. Drugo mjesto pripalo je sveukupnom pobjedniku Mislavu Monjcu. Nakon krize u sredini turnira Mislav je smogao snage i na kraju opravdao ulogu drugog nositelja i jednog od favorita turnira. Koliko je teško opravdati očekivanja govori i rezultat prvog nositelja Igora Pejića iz šahovskog kluba Liburnija koji je na kraju završio na 6. mjestu sa popriličnim gubitkom rejting bodova.

Gariel Dubrović je nakon vrlo solidne igre na kraju zauzeo visoko 4. mjesto, a u zadnjoj partiji propustio je nanijeti  poraz pobjedniku turnira. Gabriel ima još prostora za napredovanja i sa malo više ambicija i rada na šahu rezultat ne bi izostao.  Rafael Dubrović već duže vrijeme ne pokazuje ambicije za svoje šahovsko usavršavanje no u partiji sa Teom Tomulićom potsjetio je da nije skroz zaboravio igrati šah. Ipak korektno je odigrao čitav turnir što daje nadu da će se možda vratiti šahu.

Detaljnije o turniru možete pogledati na stranicama
Šahovskog kluba Rijeka.

Evo i jedne zanimljive pozicije iz partije prvog i drugog nositelja turnira Igora Pejića i Mislava Monjca. Crni je u prednosti zahvaljujući statičkim slabostima bijeloga (pješačka struktura, slaba polja) . Lovac b5 je pod udarom i bijeli je na raskrsnici. Pri pasivnoj igri crni bi mogao mirno pojačavati poziciju koristeći prije svega c-linju i uporište na polju c4) Mislav je dobro osjetio kakve opasnosti krije pozicija i  iskoristio “trenutak sadašnjosti” tj. aktivnije postavljene figure i nametnuo dinamičku igru kao protutežu statičkim slabostima.

Comments are closed.