Lara Stock

Na europskom prvenstvu u Turskoj Lara Stock osvojila prvo mjesto i titulu europske prvakinje u konkurenciji do 12 godina!

Lara Antonia Stock, rođena 26. svibnja 1992., kći Nijemca Michaela Stocka iz Freiburga i Hrvatice Karle iz Zadra. Živi u Freiburgu. Dosad je imala tri trenera od kojih su dvojica bili hrvatski (Riječki) velemajstori Ivan Nemet i Ognjen Cvitan. Članica je ŠK “Draga” iz Rijeke.
Predsjedniku i trener šahovskog kluba «Draga» iz Rijeke Ivan Mandekić, kluba u kojem su stasale mnoge državne prvakinje koje postizavaju zapažene uspjehe i na međunarodnoj sceni, u pravom je trenutku znao prepoznati raskoš talenta Lare Stock kada je on bio još u povojima i u neobičnom spletu okolnosti omogućiti Larin napredak i nastup za Rijeku i Hrvatsku, unatoč debelim novčanim ponudama da igra pod njemačkom zastavom. 

Rezultati na državnim kadetskim prvenstvima:
2002. – Kažela kod Medulina, nadmoćno osvojila prvo mjesto sa 100-postotnim učinkom (9 iz 9).
2003. – Rabac, prvo mjesto u konkurenciji do 11 godina (8 bodova iz 9 partija)
2004. – Rabac, prvo mjesto u konkurenciji do 13 godina (8 bodova iz 9 partija).
Na svjetskom prvenstvu u Iraklionu na grčkome otoku Kreti 2002. godine  u skupini kadetkinja mlađih od deset godina (U 10G) s 9,5 bodova (+9, =1, -1) osvojila je naslov svjetske prvakinje i automatski dobila titulu FIDE majstora.
U Zagrebu u dvorani Vatroslav Lisinski 2002. godine proglašena je u konkurenciji više svjetskih i europskih prvakinja hrvatskom sportskom nadom godine!
A sada je postala i europskom prvakinjom u konkurenciji do 12 godina, ostvarivši prednost od čitava boda pred konkurenticama. (7,5 bodova iz 9 partija)

Nakon titule svjetske prvakinje u konkurenciji do 10 godina početkom kolovoza u turskoj Kapadokiji 12-godišnja Lara Stock postala je europska prvakinja u šahu u konkurenciji do 12 godina! Hoće li hrvatski šah nastaviti niz uspjeha ove godine vidjet će se na Olimpijadi u španjolskoj Mallorci koja počinje 14. listopada: nakon prvoga mjesta mlade reprezentacije na Mitropa kupu i sjajnoga uspjeha velemajstora Zdenka Kožula na Svjetskome prvenstvu u Tripoliju, uslijedio je veliki šahovski rezultat Lare Stock. Za Larine uspjehe svakako je najzaslužniji otac Michael i ako nastavi uzlaznom linijom nesvakidašnjega talenta, nije presmiono očekivati da najveća nada hrvatskoga i svjetskoga šaha tijekom nekoliko godina postane ono što je danas čudesna Mađarica Judith Polgar – među 10 najboljih na svjetskoj rejting listi u muškoj konkurenciji! Prije dvije godine Lara Stock je osvajanjem titule svjetske prvakinje proglašena najvećom nadom hrvatskoga športa, gdje je šah, uglavnom i na žalost, nepravedno minoriziran i ostaje po strani, ponajprije medijskoj.

Danas je Lara Stock kao europska prvakinja “zaštitni znak” najvećih šahovskih postignuća. Uostalom, pokorila je Europu i šahovski globus i malo je onih u igri na 64 crno-bijela polja koji se mogu podičiti takvim uspjehom. Lara inače dobar dio godine boravi na otoku Prviću na privatnom imanju, a početkom rujna slijedi odlazak u Freiburg na jugozapadu Njemačke i nova školska godina. U svome izboru prošle godine HOO je Laru Stock stavio ispred Blanke Vlašić i Ivane Brkljačić, što je Lara i opravdala najnovijim uspjehom. No tu šahovskoj priči o Lari Stock nije kraj: tenis je njezina druga ljubav i dosad je osvojila i tri teniska pehara! Dosad su joj petice bile velika nepoznanica: u Njemačkoj je jedinica najbo-lja ocjena. Prošlu školsku godinu Lara je završila sa sedam jedinica i pet dvojka. Tako je nekako i u šahu, pretplaćena je na prva mjesta i jedinice!

Njezin šahovski idol je riječki velemajstor Ognjen Cvitan (nekoć omladinski prvak svijeta), koji povremeno trenira Laru Stock, najjači svjetski igrač za Laru je Gari Kasparov. Na upit o uzoru u ženskome šahu, Lara je jednostavno odgovorila: “Ne znam, nemam posebnog uzora”. Već danas ona je uzor mnogim djevojčicama, čvrsto vjerujemo, uskoro i onima starijega uzrasta. Jer i nedavno Europsko prvenstvo u Kapadokiji je potvrdilo Larinu šahovsku zrelost unatoč njezinim godinama koje su primjerenije dječjim igrama. U igri ne bježi od oštrih “muških poteza”, izvrsno se snalazi u pozicionoj i taktičkoj igri, i bod prednosti na kraju turnira u Kapadokiji dokaz je Larine šahovske superiornosti: potući rusku koloniju uglavnom je u šahu teže nego biti svjetski prvak ondje gdje nema suviše Rusa. Upravo to je Lara Stock u Kapadokiji učinila i ostavila iza sebe igračice iz Rusije, Moldavije, Gruzije, Poljske, Azerbajdžana… Iza Lare je u Kapadokiji ostala kolonija od sedam ruskih igračica koje, kao i ruski igrači, uglavnom igraju timski, prevedeno, onoga kome najbolje krene, ostali časte “bodovima bez igre”. Na to je svojedobno ukazivao i legendarni Bobby Fischer i njegova izreka je bila: “Ako sam ponaosob bolji od njih, ni timski mi ne mogu ništa!”. To je i dokazao kada je 1972. godine postao svjetski prvak, deklasirao je Tajmanova, Petrosjana i Spaskog koje su pratili sjajni timovi pomagača.

NA PRVENSTVU STAROG KONTINENTA NASTUPILO 670 ŠAHISTA IZ 39 ZEMALJA
Članica »Drage« osvajanjem europskog naslova potvrdila je da njezin naslov svjetske prvakinje nije bio slučajan nego da je riječ o velikom talentu

Comments are closed.