Rezultati 2005.

U Turskom gradu Cappadocia od 29.07. do 07.08. održano je kadetsko prvenstvo Europe. Hrvatska predstavnica, članica Šahovskog kluba «Draga» iz Rijeke, fide-majstor Lara Stock, u konkurenciji 64 učesnice osvojila je 1. mjesto i postala kadetska prvakinja Europe za kadetkinje do 12 godina starosti.

U Rapcu je od 20.-27.05. održano juniorsko finale kupa Republike Hrvatske.
Šahovski klub «Draga» Rijeka 1. mjesto (Vinko Frančišković, Igor Lulić, Ivan Karabaić, Slaven Krklješ)

U Rapcu je od 20.-27.05. održano juniorsko ekipno žensko prvenstvo Hrvatske.
Šahovski klub «Draga» Rijeka 1. mjesto (Borka Frančišković, Andrea Pahor, Jelena Mance)

U Rapcu je od 20.-27.05. održano kadetsko  ekipno prvenstvo Hrvatske.
Šahovski klub «Draga» Rijeka 1. mjesto (Mihovil  Dubrović, Gabriel Dubrović, Rafael Dubrović, Marin Seršić)

U Rapcu je od 19.–27.06. održano pojedinačno kadetsko prvenstvo države u šahu. U kategoriji djevojčica do 13 godina starosti naša članica Lara Stock osvojila je prvo mjesto te stekla pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu kao predstavnik Hrvatske.

Zatvoreno prvenstvo Hrvatske u šahu za žene, Zagreb 16. – 26. studenoga 2004., Borka Frančišković ŠK Draga 3-4 mjesto.

 

Županijska natjecanja:
Nastupili smo na svim županijskim natjecanjima u Delnicama, Vrbovskom, Skradu, i Rijeci,  u svim dobnim kategorijama, pa je tako od značajnijih rezultatatako naš jedanaestogodišnji Mihovil Dubrović osvojio drugo mjesto na kadetskom prvenstvu županije za dječake do 11 godina. Nastupili su i naši dječaci od samo 5 godina starosti što sigurno govori da se pažnja polaže od onih zaista vrlo mladih pa na dalje. Svi naši kadeti osnovnoškolci nastupali su redovito na prigodnim turnirima «Šahom protiv droge» koji su organizirani širom naše županije, od Gorskog kotara pa do Malinske na otoku Krku gdje je naš Mihovil Dubrović nakon serije turnira u ukupnom poretku osvojio prvo mjesto. Zanimljivo je da su naši juniori i juniorke na prvenstvu županije do 17 godina odnijeli sve naslove. Šahovski klub «Draga» pored toga bio je i organizator prvenstva županije do 15 godina.

«Cvijet mediterana» – ženski međunarodni velemjstorski turnir
U trećem mjesecu tradicionalno smo organizirali po četvrti puta ženski velemajstorski turnir «Cvijet mediterana – Rijeka 2004.» Turnir koji je rijedak i u svjetskim okvirima pa stoga i dobiva na težini ustrajnost da se svake godine iznova organizira .Učestvovala je kompletna olimpijska reprezentacija Hrvatske (Medić, Maček, Jelica), dvije novopečene reprezentativke članica našeg kluba Riječanka Borka Frančišković i Đakovčanka Kristina Šolić. Sa 2411 bodova rejtinga na kojemu joj pozavide mnogi šahisti, prvo ime turnira bila je Slovačka olimpijka, velemajstorica Eva Repkova. Kazna slovenske šahovske federacije spriječila je njihove dvije olimpijke da nastupe na turniru, ali organizator je usprkos teškoćama bio na visini zadatka pa je tako iz kolijevke svjetskog šaha, Rusije, nastupila velemajstorica iz Sent Petersburga Irina Sudakova. Iz šahovske velesile Mađarske nastupila je i pobijedila reprezentativka velemajstorica Monika Grabics. Turnir se igrao pod pokroviteljstvom predsjednika države Stjepana Mesića a turnir je otvorio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel koji je za ovu prigodu bio i izaslanik predsjednika države. Pored mnogobrojnih uglednih uzvanika iz Grada i Županije otvaranju je nazočila i delegacija Hrvatskog šahovskog saveza. Turnir je pratio i iz Rijeke svakim danom u najslušanijem terminu vijesti Hrvatskog radia  u 7 sati ujutro izvještavao naš ugledni velemajstor i urednik sportskog programa Hrvatskog radia Vlado Kovačević. Tako je tijekom 9 dana nadmetanja svakim danom pored vrhunskih sportskih događanja, spominjana Rijeka i njezin Šahovski dom. Tijekom nadmetanja po drugi puta upriličena je simultanka velemajstora Vlade Kovačevića sa pripadnicima nacionalnih manjina Grada Rijeka što je još jedna potvrda da ova manifestacija nadilazi čisto sportske okvire s obzirom da se igra upravo na 8. ožujak međunarodni dan žena, pa je tako tijekom ovih godina ovom priredbom Rijeka dobila jednu finu reputaciju Grada koji se bori za još uvijek pomalo neravnopravnu žensku populaciju. Svjetske internet stranice posvjeočile su da ovaj turnir ne prolazi nezapaženo.

 

Međunarodni turniri:

Na jakom međunarodnom turniru «Pula 2004» u mješovitoj konkurenciji, naša reprezentativka, mlada Borka Frančišković postigla je možda svoj najveći uspjeh osvajanjem norme za titulu međunarodnog majstora, a uvjete za titulu Fide majstora također je ispunila ove godine. Isto tako veliki je uspjeh osvajanje trećeg mjesta na jakom međunarodnom juniorskom turniru «Buševec 2004» koji se svake godine tradicionalno organizira. Naša Jelena Mance isto tako nastupila je na međunarodnok turniru «Pula 2004.», a naš Igor Lulić igrao je prvu ploču za kombibniranu momčad Promorsko-goranske županije koja je nastupila na međunarodnom momčadskom turniru u Poljskoj i napravio 7 bodova iz 9 partija.

Prvenstava države:

Na finalu kupa Hrvatske što se održalo u Rapcu u mjesecu svibnju, nastupile su čak tri ekipe u različitim konkurencijama. Kadeti su osvojili prvo mjesto i naslov ekipnog državnog prvaka. Isto rezultat postigli su i juniori, a juniorke su zbog malobrojne konkurencije nastupile u seniorskom natjecanju.

Na pojedinačnom kadetskom prvenstvu Hrvatske u Rapcu u lipnju, nastupilo je 7 mladih natjecatelja iz našeg kluba, a važno je spomenuti prvo mjesto kadetske prvakinje svijeta Lare Stock, i podjela 5-7 mjesto Mihovila Dubrovića u konkurenciji 38 natjecatelja.

Na pojedinačnom juniorskom prvenstvu države u Rapcu u srpnju nastupilo je 7 natjecatelja.

Comments are closed.