Malinska 2005.

Eva Repkova suverena pobjednica 

U hotelu »Malin« u Malinsloj zaustavljeni su satovi i složene figure na trećem po redu međunarodnom ženskom velemajstorskom turniru »Krk zlatni otok Mediterana«, što se održao od 23.-29. studenog, a učesnice iz Indije, Ukrajine, Rusije, Rumunjske, Kzahstana, Slovenije i Hrvatske zasigurno su sa “zlatnog otoka” otputovale sa lijepim dojmovima. .  Od svečanog otvaranja, kada je izveden atraktivan program, pa do samog kraja kada je načelnik Općine Malinska Anton Spicijarić podijelio nagrade, turnir je protekao u odličnim uvjetima što je vjerojatno motiviralo šahistice na borbu do »golih kraljeva«, pa remija, pogotovu brzih, gotovo da i nije bilo. Slovačka olimpijka Eva Repkova suverena je pobjednica. Nakon poraza u prvom kolu, nanizala je sedam pobjeda i mirnim remijem u posljednjem kolu zadržala čak dva boda prednosti.Odlična mlada Ruskinja Ana Burtasova zasigurno je tragičarka turnira. Ona je, naime, iz posljednje dvije partije trebala samo bod da dohvati velemajstorsku normu, no sagorjela je u prevelikoj želji i izgubila obje partije. Osvajanjem trećeg mjesta ugodno je iznenadila slovenska olimpijka Ana Srebrnič. Rumunjke Angela Dragomirescu i Iulia Ionica borbenočću su davale ton turniru. Prva nositeljica ruska velemajstorica Irina Sudakova sigurno je podbacila. Indijska velemajstorica Ghate Swati u početku je vodila, no porazi u dvije dobivene partije ostavili su velikoga traga.

 Kazahstanka Indira Babatajeva agresivnom igrom učinila je turnir zanimljivim. Najmlađa sudionica Riječanka Borka Frančišković rezultatski je podbacila, no imala je sadržajnih partija, a novo međunarodno iskustvo vjerojatno će joj pomoći da podigne razinu igre. Za drugu hrvatsku igračicu Snježanu Đeno turnir je bio prejak. Bilo je to njezino prvo veće međunarodno iskustvo.
    Ta priredba i tradicionalna manifestacija »Cvijet Mediterana« izdvajaju otok Krk i Rijeku kao rijetke sredine u svijetu koje dva puta na godinu ugoste vrhunske igračice, pa uz sportsku vrijednost imaju i turističko obilježje.  I sudionice natjecanja ocjenjuju da je to bila uzorna organizacija i lijep doživljaj za što najveću zaslugu nose načelnik Anton Spicijarić i pročelnica Lijdija Kovačić. Općine otoka Krka i Grad Krk potvrdili su staru izreku da »složna braća kuću grade«. Općina Malinska bila je uzoran domaćin, a hotel »Malin«, kao jedan od sponzora, pružio je gostoprimstvo kakvo se rijetko viđa. Svemu tome doprinijeli su Hrvatski šahovski savez i tradicionalno »Erste banka«. Šahistice su razgledale cijelu našu županiju i nisu skrivale oduševljenje ljepotama, pa će ti dojomovi zasigurno otići i u njihove zemlje, čak i u daleku Indiju. Ostaje samo jedna mala mrlja, a to je slab odziv hrvatskih predstavnica. Opravdano ili ne naše olimpijke nisu iskoristile prigodu da na svome pragu odmjere snagu s jakim inozemnim igračicama i dok god bude tako stizat će nam vijesti o njihovim ispodprosječnim nastupima.
 Velemajstorice su privukle ljubitelje šaha, turiste i osobito mlade šahistice
Svečano otvaranje velemajstorskog ženskog turnira »Krk zlatni otok Mediterana« u Malinskoj obilježen je i dvjema priredbama koje je pripremio neumorni Zdenko Jurković. U kongresnoj dvorani hotela »Malin« slovačka velemajstorica Eva Repkova i Ruskinja Irina Sudakova odigrale su partiju velikim drvenim figrama, ubrzano, uz vremensku kontrolu. Brojnim ljubiteljima šaha poteze je komentirao velemajstor Ognjen Cvitan, a sudio je Eduard Piacun. Partija je završila borbenim remijem.
    Druga priredba bila je posvećena mladim šahistima. Odigran je, naime, kadetski turnir s 21 sudionikom. Pobijedio je Antonio Franko iz Kraljevice, a najbolja šahistica bila je Lora Kukić iz Omišlja. Vlemajstorice su uz ljubitelje šaha i turiste privukle i mlade šahiste, osobito šahistice. Poznato je da svaki jaki turnir ostavlja traga na razvoj šaha, pa tako i krčki ženski turniri motiviraju talentirane djevojčice. Glavni sudac Eduard Piacun i Jakov Smojvere besprijekorno su obavili svoj posao.
    Poredak: Antonio Franko i Marko Kirinčić 4,5, Gabrijel Dubrović i Lora Kukić 4, Kristijan Vulinović 3,5, Mihovil Dubrović, Karmen Mrakovčić i Rafael Dubrović 3, Matej Turčić, Marko Katunar, Silvija Vulinović, Lukla Turčić i Apolinar Barbiš 2,5 boda…M. K.

Konačna tablica:
Rank SNo.   Name IRtg FED    1  2  3  4  5  6  7  8  9 10 Pts
1 2 wGM Repkova Eva 2350 SVK * 1 ½ 1 1 1 0 1 1 1
2 7 wIM Burtasova Anna 2260 RUS 0 * 1 ½ 0 ½ 1 1 ½ 1
3 8 wIM Srebrnic Ana 2280 SLO ½ 0 * ½ ½ ½ 1 ½ 1 1
4 6 wIM Dragomirescu Angela 2249 ROM 0 ½ ½ * ½ 0 1 1 1 1
5 3 wIM Ionica Iulia-Ionela 2229 ROM 0 1 ½ ½ * 1 0 0 1 1 5
6 10 wGM Sudakova Irina 2366 RUS 0 ½ ½ 1 0 * 1 0 1 1 5
7 9 wGM Swathi Ghate 2248 IND 1 0 0 0 1 0 * 1 ½ 1
8 5 wFM Babataeva Indira 2182 KAZ 0 0 ½ 0 1 1 0 * ½ 1 4
9 4 wFM Franciskovic Borka 2162 CRO 0 ½ 0 0 0 0 ½ ½ * 1
10 1   Djeno Snjezana 1989 CRO 0 0 0 0 0 0 0 0 0 * 0

 

Comments are closed.