Njivice 2006.

Vasilevič prva dama Krka 

»Zlatni otok« spremno je dočekao vrhunske šahistice koje su od 10.-17. rujna, u hotelu »Jadran« u Njivicama odigrale četvrti po redu međunarodni ženski velemajstorski turnir »Krk zlatni otok Mediterana«.  Tako je otok Krk i Općina Omišalj u godini slavlja 100 godina turizma imala prigodu ugostiti čak pet velemajstorica. Ruska velemajstorica Irina Vasilevich, nositeljica respektabilne titule muškog međunarodnog majstora, osvajanjem turnira potvrdila zašto je prošle godine bila šesta juniorka svijeta.

Netko je uoči turnira ustvrdio kako je svaki novi turnir »Krk zlatni otok Mediterana« sve ljepši i bolji. Četvrti po redu to je potvrdio, održan je u prekrasnom ambijentu hotela »Jadran« i ugostio deset sudionica iz pet zemalja među kojima čak pet velemajstorica. Ambijent kao da je motivirao sudionice pa su svih devet dana vođene, nimalo damske, bespoštedne bitke. Dame su uistinu uljepšale proslavu 100 godina turizma domaćina Općine Omišalj. Ruska velemajstorica Irina Vasilevič, nositeljica respektabilne titule muškog međunarodnog majstora, bila je suverena pobjednica krčkog turnira.

Pobjeda se čini lakša nego što je ustvari bila. Imala je mlada Moskovljanka i pokoji težak trenutak, no velika hladnokrvnost i prisebnost koja je krasi pomogla joj je da ih uspješno nadvlada, pa sada i nije zagonetka zašto je prošle godine bila šesta juniorka svijeta. Prva nositeljica, velemajstorica iz St. Petersburga Irina Sudakova poprilično se mučila, no uza sve nedaće osvojila je na časnu drugu stepenicu pobjedničkog postolja. Rusku neprobojnu crtu, pomalo neočekivano, na trećem mjestu utvrdila je dvadesetogodišnja Yulia Gromova. Vrlo solidna, skoncentrirana i stabilna, ovim rezultatom osvojila je i svoju treću normu za međunarodnu majstoricu i samo je pitanje vremena kada će osvojiti najvišu šahovsku titulu. S istim brojem bodova, no zbog slabijih dodatnih kriterija, četvrta je bila 16-godišnjakinja iz Estonije Valentina Golubenko. Jedina hrvatska velemajstorica i aktualna prvakinja države Mirjana Medić igrala je vrlo dobro, propustila je i dobiti koju partiju više, no plasmanom na petom mjestu predvodi skupinu »ostatka svijeta«. Ukrajinska velemajstorica Tatiana Kostiuk koja je bila vidno impresionirana ljepotama otoka Krka zasigurno nije pružila sve što može, a slovenska velemajstorica Ana Srebrnič potpuno je razočarala. Malo što joj je polazilo za rukom, nije pobjeđivala kada je bila bolja, a lako gubila kada je bila slabija, što je na kraju rezultiralo popriličnim gubitkom rejting bodova. Organizatori nisu požalili što su na turnir uvrstili mladu Belišćanku Anu Berke. Tri i pol osvojena boda možda se čine malo, no prvi veći međunarodi nastup sjajno je odradila. Ozbiljna, s velikom ljubavi prema šahu bila je pravo otkriće, ali samo za one koji to nisu željeli i prije vidjeti. Hrvatska je dobila još jednu mladu igračicu na koju može ozbiljno računati. Reprezentativka i prošlogodišnja prvakinja države Rajna Šargač nije se proslavila. Teško je povjerovati da je samo nekoliko dana prije ovog turnira nanizala pet pobjeda zaredom i to protiv muških međunarodnih i fide majstora. No njezin napadački dinamički šah iziskuje mnogo napora i psihofizičke snage koju Rajna očito na ovom turniru nije imala. Majstoricu Snježanu Đeno prevelika posvećenost studiju očito spriječava u ozbiljnijem studiranju šaha pa su ovakvi turniri za nju ipak prejaki. Doprinos priredbi dali su i otočni klubovi »Krk« iz Krka, te »Kijac« iz Kijca. Organizirana je vrhunska sportska priredba koju su diljem svijeta preko interneta mogli pratiti ljubitelji šaha i navijači. Idući peti jubilarni turnir održati će se u Općini Dobrinj.

Glavni pokrovitelj turnira je Općina Omišalj i njezin načelnik Tomo Sparožić koji je i predsjednik Organizacionog odbora. Važnu potporu turniru dali su hoteli »Njivice« sa direktorom Antonom Bolonićem koji je predsjednik TZ otoka Krka i dopredsjednik OO-a, te Dean Girotto član Poglavarstava zadužen za društvene djelatnosti. Supokrovitelji su općine Baška, Dobrinj, Malinska, Punat, Vrbnik i Grad Krk sa svojim čelnicima, ujedno i članovima OO-a: Milivojom Dujmovićom, Nevenom Komadinom, Antonom Spicijarićem, Mladenom Juranićem, Franjom Toljanićem i Darijom Vasilićem. Suorganizator je Hrvatski šahovski savez, podršku priredbi dala je i Zajednica sportova PGŽ-a, a u organizaciju je uključena i TZ Omišlja i otoka Krka, te tradicionalno »Erste Banka«.

Cvitanov kamp

Tijekom nadmetanja šahistica u hotelu »Jadran« u Njivicama je održan i kamp za mlade šahiste s otoka Krka i Lošinja čime se uspjelo povezati i najudaljenije male šahovske zaljubljenike što je do sada bio rijedak slučaj. Proslavljeni hrvatski olimpijac i bivši prvak svijeta, velemajstor Ognjen Cvitan nekoliko je dana svoje znanje prenosio na mlade talentirane šahiste, a ovaj način rada samo je početak kontinuiranog ostvarivanja programa PGŽ-a i ŽSS-a.

Konačna tablica:

Rank SNo.   Name IRtg FED    1  2  3  4  5  6  7  8  9 10 Pts
1 10 IM Vasilevich Irina 2340 RUS * ½ ½ 1 1 ½ ½ 1 1 1 7
2 3 wGM Sudakova Irina 2376 RUS ½ * ½ 0 ½ 1 1 1 1 1
3 4   Gromova Iulia 2210 RUS ½ ½ * 1 ½ 1 ½ ½ 1 ½ 6
4 2 wFM Golubenko Valentina 2239 EST 0 1 0 * ½ ½ 1 1 1 1 6
5 8 wGM Medic Mirjana 2271 CRO 0 ½ ½ ½ * ½ ½ ½ ½ 1
6 1 wGM Srebrnic Ana 2318 SLO ½ 0 0 ½ ½ * ½ ½ ½ 1 4
  5 wGM Kostiuk Tatiana 2255 UKR ½ 0 ½ 0 ½ ½ * ½ ½ 1 4
8 7   Berke Ana 2018 CRO 0 0 ½ 0 ½ ½ ½ * 1 ½
9 9 wIM Sargac Rajna 2184 CRO 0 0 0 0 ½ ½ ½ 0 * 1
10 6   Djeno Snjezana 1953 CRO 0 0 ½ 0 0 0 0 ½ 0 * 1

wIM norm: Gromova Iulia
wIM norm: Golubenko Valentina

Comments are closed.