Općenito o “Cvijetu Mediterana”

Glavni pokrovitelj turnira predsjednik Hrvatske Ivo JosipovićOrganizator ovog natjecanja ŠK Draga oduvijek je imao talentirane djevojke i iznimne šahovske rezultate upravo u ženskoj konkurenciji. Brzo smo shvatili da djevojke nemaju baš istu prigodu za svoja natjecanja poput svojih muških kolega pa smo odlučili nešto promijeniti te im ovdje kod svoje kuće dati prigodu za usavršavanje i nadmetanje sa međunarodno priznatim šahisticama. I kao što vidimo istrajali smo u toj nakani pa se svi zajedno možemo ponositi što od još uvijek rijetkih ženskih turnira u Europi i Svijetu jedan pripada našem gradu.

Nije lako 10 godina njegovati jedan cvijet, a pogotovo održati ga na životu svježim i lijepim kao u njegovim počecima. Turnir je prije svega temeljen na ideji organiziranja sportske manifestacije koja će  šahisticama pružiti osjećaj dostojanstva, osigurati visoku kvalitetu natjecanja i pritom uvijek iznova podsjećati sve one koji još nisu shvatili da su žene temelj svakog uspješnog društva da one zaslužuju ne samo jednakost već usudim se reći i više od toga. Upravo te ideje objedinjene u imenu „Cvijet Mediterana“ promicane su svih prethodnih godina u tjednu obilježavanja međunarodnog dana žena.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel najzaslužniji za tradiciju ove priredbeŠto se sportske i promotivne ideje tiče proteklih godina turnirom je prodefilirao veliki broj natjecateljica iz mnogih zemalja svijeta. Zahvaljujući modernom i lijepom „Šahovskom domu“ i šahovskom klubu Rijeka, direktnim internet prijenosima i zavidnom medijskom praćenju, zasigurno smo na najbolji način promovirali naš kraj, a našim šahisticama dali prigodu za usavršavanje i borbu za međunarodne titule.

Grad koji ne polaže na intelektualno uzdizanje nema budućnosti. Šah kao igra u tom smislu pruža neslućene mogućnosti oštrenja intelektualnih sposobnosti koje nam u ovim teškim vremenima, rekao bih trebaju više nego ikada. Mi šahisti u gradu Rijeci i županiji, kao što vidite, imali smo sreću da imamo ljude koji itekako polažu na tu itelektualnu igru.       

Zbog svega toga zadovoljstvo mi je zahvaliti prije svih Gradu Rijeci i gradonačelniku Vojku Obersnelu koji naš „Cvijet Mediterana“ njeguje od njegovih početaka pa do danas. Isto tako i Županiji Primorsko-Goranskoj i županu Zlatku Komadini što su u mnoštvu sportskih priredbi svake godine našem turniru dodali onaj dio bez koga ne bi bilo moguće održati spomenuti nivo i kvalitetu.

 

 

 

 

 

 

Naravno bez visokog pokroviteljstva predsjenika Stjepana Mesića, a od ove godine predsjednika države Ive Josipovića zasigurno ne bismo bili ovako uspješni i uvažavani pa im isto tako pripada posebna zahvalnost. I na kraju i hrvatski šahovski savez shvatio je važnost ovih turnira i zdušno ih pomogao. Teško je nabrojiti sve one koji su svojom pomoći njegovali naš „cvijet“, no bilo ih je zaista mnogo pa im se ovom prigodom najljepše zahvaljujem.

 

Ivan Mandekić

Direktor turnira

Comments are closed.