Prva Hrvatska ženska liga – “Draga” ponovo brončana

Golubenko, Kukić, Mandekić, Ionica, Bažaj-Bočkai

Golubenko, Kukić, Mandekić, Ionica, Bažaj-Bočkai

U hotelu Bluesun “Elaphusa” u Bolu na Braču , od 14.-20. rujna 2013. godine održana je 1. ženska šahovska liga. U vrlo neizvjesnom finišu Riječka “Liburnija” obranila je prošlogodišnji naslov pobjednika, “Goran” iz Vrbovskog je drugi dok je Riječka “Draga” ponovila prošlogodišnji uspjeh osvajanjem trećeg mjesta. U posljednje kolo “Goran” i “Draga” ušli su poravnati i dok je ekipa iz Vrbovskog na opće iznenađenje dogovorno  remizirala sa “Mladosti” iz Zagreba čime su se Zagrepčanke vrlo nesportski odrekle borbe za medalju i dodatno kreirale konačni izgled tablice. Tako su Riječke ekipe “Drage” i “Liburnije” u direktnom srazu rješavale pitanje pobjednika lige. Nakon vrlo neizvjesne borbe koja je potrajala do posljednjih sekundi “Draga” bilježi svoj jedini poraz na čitavom natjecanju i pada na treće mjesto, a “Liburnija” se bodovno poravnava sa “Goranom” i tek po trećem dodatnom kriteriju za nijansu osvaja titulu prvaka.

Snježana Bažaj-Bočkai

Snježana Bažaj-Bočkai

Naša prva ploča bivša juniorska prvakinja svijeta velemajstorica Valentina Golubenko sa 3,5 iz 6 vrlo je solidno održala prvu ploču iako se poprilično osjetilo njeno neigranje u posljednje 2 godine. Rumnjska velemajstorica Iulia Ionica zasigurno je mogla imati veći učinak od pedeset posto bodova da nije doživjela nesretni poraz sa Mirjanom Medić u potpuno dobivenoj poziciji, a ta partija možda je za našu ekipu bila presudna u borbi za titulu prvaka. Iako tijekom  čitave godine odvojena od šahovske ploče Fide  majstorica Snježana Bažaj-Bočkai bila je već tradicionalno vrlo učinkovita i sa 4 iz 6 bila najuspješnija članica našeg tima. Rezultat Lore Kukić 2,5 iz 6 zasigurno je mogao biti puno bolji. Vrlo dobro je apsolvirala jake protivnice dok je sa slabijima doživjela 2 poraza  i zasigurno će morati poraditi na svojoj psihološkoj stabilnosti.

Opća financijska kriza i ove je godine ostavila trag pa nisu nastupile ekipe “Jelse”, “Lucije” iz Rijeke i “Mladosti” iz Petrinje. Ipak ove godine liga je bila vrlo neizvjesna zahvaljujući  ekipi “Gorana” iz Vrbovskog koja se pojačana Mirjanom Medić, Tajanom Turk i Anom Iveković nametnula kao jedan od glavnih favorita. Da u zadnjem kolu Mirjana Medić, iz obiteljskih razloga, nije morala otputovati vrlo lako je titula prvaka mogla otići i u Vrbovsko.

Više o rezultatima….

Comments are closed.