Katarina srebrna Viktorija brončana na kadetskom državnom u Splitu

Viceprvakinja države Katarina Bogdanić

Viceprvakinja države Katarina Bogdanić

Dioklecijanov grad bio je poprište nadmetanja kadeta i kadetkinja u konkurencijama do 9, 11, 13 i 15 godina, a prva dva mjesta osiguravala su vize za odlazak na svjetsko ili Europsko prvenstvo. Nastupilo je ukupno 226 natjecatelja od čega 162 dečka i 64 djevojke. Usporedbe radi 2012. u Osijeku je nastupilo je 227,  a 2011. u Rapcu 244 mlada natjecatelja iz čega je vidljivo da se krizni trend ustalio jer su prijašnjih godina ova natjecanja bila masovnija.

U konkurenciji djevojčica do 11 godina Katarina Bogdanić(Krk-Draga) okitila se srebrnim odličjem. Katarina je bila nadmoćna svojoj konkurenciji i po prikazanoj igri mogla lako pobijediti no neshvatljivo je poklanjala remije i time se dovela u situaciju da se ogorčeno bori za plasman na svjetsko ili europsko prvenstvo. No kako se na muci poznaju junaci Katarina je smogla snage i ostvarila taj visoki cilj, a ove godine će kao nagradu imati nastup na Europskom prvenstvu u Budvi. Poželimo joj puno sreće !

 

Fantastičan uspjeh Viktorija Vujić

Fantastičan uspjeh Viktorija Vujić

Viktorija Vujić(Rječina/Draga) možda je i najveće iznenađenje čitavog turnira. Jaka konkurencija djevojaka do 15 godina nije obećavala odličje no Viktorija je igrala odlično, stalno prijetila vodećima i u zadnjem kolu senzacionalno crnim figurama „tukla“ do tada vodeću Tamaru Ljikar, i osvojila brončano odličje.  I ostale djevojke dvojno registrirane za šahovski klub “Draga” bile su poprilično uspješne. Antonela Bogdanić  (Krk-Draga) iako s puno manje iskustva od svoje konkurencije zauzima visoko 5 mjesto što isto tako spada u jedno od ugodnijih iznenđenja državnog prvenstva.  Lana Dašić (Rječina-Draga) je osma no zasigurno je mogla i bolje, a isto se može reći i za na 13. mjestu Silviju Vulinović( Draga). U konkurenciji do 13 godina naše djevojke Agata Vujić(Rječina/Draga) i Jelena Dašić(Rječina/Draga) isto tako su do samog kraja bile u borbi za odličja da bi na kraju zauzele vrlo dobru 5 i 6 poziciju.

U ovim kriznim vremenima dvojna registracija pokazala se kao spasonosna formula jer je na taj način bilo moguće povezati sve klupske resurse što je osiguralo bolju i stručniju podršku mladim igračima i igračicama, a što je u konačnici rezultiralo visokim plasmanima.  Iako je kriza učinila svoje i uprkos tome što su ostale šahovske sredine pojačale rad sa mladima, 6 osvojenih odličja Primorsko-goransku županiju svrstava u najuspješniju u državi, a šahovski klub Draga sa 3 osvojena odličja zasigurno u najuspješnije klubove u Hrvatskoj. Posebno raduje što su odličja počele stizati i u nove sredine poput Dražica, Krka i Viškova što ukazuje da pomoć  županijskog saveza, koncepcija rada s mladima i županijskim trenerom Ognjenom Cvitanom daje rezultate. Evo i jedne senzacionalne Viktorijine pobjede uz komentar Ivana Mandekića:

 

Comments are closed.