Škola šaha 2004/2005.

Početak šahovske škole na Puntu
Pod pokroviteljstvom Općine Punat, a u organizaciji ŠK Draga 2004. godine krenula je šahovska škola na Puntu. To i nije bila slučajnost jer je upravo na Puntu zaživjela ideja o međunarodnim šahovskom turnirima «Krk zlatni otok mediterana», koja se nakon Punta i Krka, ove godine održala u Malinskoj. Ženski međunarodni velemajstorski turniri koji se igraju na otoku Krku jedni su od najjačih u Europi pa i Svijetu. Oni svojim imenom i sportskom razinom Krku daju jednu posebnu promidžbu, poglavito ako se zna da su na dosadašnjim turnirima nastupile učesnice iz Njemačke, Slovenije, Mađarske, Slovačke, Rusije i Rumunjske, Kazahstana, pa čak i Indije, te da se ti turniri osim u svim medijima prate i na mnogim Svjetskim Internet stranicama.

No možda je i nanveća korist ovih turnira šahovsko sjeme koje je na Puntu posijano u obliku šahovske škole. Poznato je da je šah vrlo korisna igra, te je u mnogim Svjetskim zemljama kao predmet uvedena u škole. Ova igra ima posebnu odgojnu vrijednost, a u mlade osobe razvija smisao za logiku, podstiče koncentraciju koja se reflektira kroz druge školske aktivnosti, te samim time i poboljšava uspjeh u nastavi. Pravilnim pedagoškim pristupom ona uči djecu da su i porazi sastavni dio života, te da se samo radom može postići bolji uspjeh, a da su za eventualne neuspjehe krivi sami a ne netko drugi.

Nakon početne ideje krenulo se u konkretnu akciju. Dogovorenio je da će se nastava odvijati u osnovnoj školi Punat, a kupljena je od strane Općine Punati demonstracijska šahovska ploča. Tako je u studenom 2004. u osnovnoj školi napravljen i popis zainteresirane djece, te se odmah krenulo i sa školom koja se u pravilu odvija svakog petka od 18,00 do 20 sati. U početku se prijavilo skoro tridesetak djece, a nakon nekoliko  mjeseci ostalo je petnaestak može se reći stalnih učenika što je više nego zadovoljavajuća brojka s obzirom na naša dosadašnja iskustva u radu. Sva djeca bila su početnici, poneki su znali i pravila kretanja figura, no s obzirom na broj sati provedenih na nastavi djeca sodlično napredovala.

Iskristalizirali su se i šahovski talenti koji bi zasigurno uz pojačani i kontinuirani rad bila u stanju doseći visoke šahovske domete. Održana su i njihova interna natjecanja, a talentirana Karmen Mrakovčić nastupila je i na jednom turniru u Rijeci, gdje je natjecavši se sa djecom koja već podosta treniraju šah ostvarila 4 pobjede što je hvale vrijedan rezultat. Ima tu još mnogo talentirane djece, a posebno raduje činjenica da su među njima i oni najmlađi iz prvog i drugog razreda što dovoljno svjedoči o potencijalima šaha na Puntu. Pred kraj školske godine održaolo se i službeno natjecanje osnovne škole Punat u muškoj i ženskoj konkurenciji, a najboljima su uručene medalje.

Galerija slika:

%%wppa%%
%%album=33%%

Comments are closed.