Vrbnik 2008.

Regina zlatnog otoka

Na romantičnim vrbničkim hridima, u kolijevci dobre kapljice, baš sa završetkom nadaleko poznate berbe žlahtine, i slovačka olimpijska reprezentativka Regina Pokorna ubrala je superiornu i vrijednu pobjedu na 6. po redu ženskom velemajstorskom turniru »Krk zlatni otok Mediterana«. Ako je i bilo sumnje da Vrbnik nema dovoljno reprezentativne smještajne kapacitete, mali obiteljski hotel »Argentum« ponudio je uvjete i gostoprimstvo kakvo se samo poželjeti može. Sjajna, gotovo obiteljska atmosfera vladala je tijekom čitavog turnira, koja pak nije bila zapreka da dame za šahovnicom razviju bespoštedne bitke. 

Ove godine Krčka šahovska priča zastala je na hridima Valometa. Nakon Vrbničkih dana grožđa u kojima se kušalo i crno i bijelo, Vrbnikom su zavladale dame iz crno bijelog svijeta. Čak 8 zemalja sudjelovlo je na šestom izdanju ove tradicionalne Krčke manifestacije. Sastav je bio izuzetno atraktivan i zanimljiv pa se mogle pratiti bespoštedne bitke za titule i rejting bodove, a dame su nebrojeno puta posvjedočile da su mnogo borbenije od svojih muških kolega.Već tradicionalno na otvaranju je odigran meč velikim figurama u kojem će čast prvog poteza pripala načelniku Ivanu Lukariću.

Prva nositeljica Regina Pokorna suvereno je vladala svojom šahovskom vojskom i za koplje nadvisila ne baš bezazlenu konkurenciju. Igrala je staloženo, a kada je to trebalo taktički uvjerljivo, pa je na kraju zasluženo trijumfirala s bodom prednosti.

Čak četiri igračice konkurirale su za drugu i treću poziciju, no nakon dramatične završnice drugo mjesto pripalo je aktualnoj slovenskoj prvakinji, velemajstorici Ani Srebrnič, ispred vrlo dobre mađarske međunarodne majstorice Veronike Schneider. Četvrtoplasirana gruzijska međunarodna majstorica Nino Maisuradze koja je doputovala s dvije velemajstorske norme u džepu, gotovo do posljednjeg trenutka bila je u igri za treću završnu normu, no nije imala dovoljno živaca te će šansu morati potražiti na nekom od idućih turnira.

Comments are closed.