Dobrinj 2007.

Maisuradze prva dama

 Gruzijska intermajstorica Nino Maisuradze pobjednica je petog po redu međunarodnog ženskog velemajstorskog turnira »Krk zlatni otok Mediterana«, koji je jučer završen u Dobrinju. Turnir je imao svoj posebni šarm, uostalom kao i svi prethodni. Održan u srcu sezone spojio je ljeto, turizam i sport. Samo natjecanje odvijalo se u zgradi prekrasne nove osnovne škole u Dobrinju. Sudionice iz šest zemalja nisu krile svoje zadovoljstvo i divljenje kako krajolikom, tako i ljubaznošću svih ljudi iz Dobrinja koji su sudjelovali u organizaciji turnira. Od samog atraktivnog otvaranja na Placi Dobrinj, šahovskom meču velikim figurama u kojemu je načelnik Neven Komadina simbolično povukao prvi potez, preko organiziranih popratnih sadržaja kao što je bio posjet Vrbniku, domaćinu iduće godine, pa do turnirskih borbi koje su protekle u oštrom ali fer nadmetanju. Sve u svemu bila je to još jedna uspješna prezentacija kako Šila, Dobrinja, otoka Krka i čitave Hrvatske. Pobjeda gruzijske intermajstorice zasigurno spada u iznenađenja turnira. No, uzmemo li u obzir da dolazi iz zemlje u čijem podneblju cvatu vrhunske šahistice, onda čuđenje i ne treba biti veliko. Maisuradze je igrala oštro, zanimljivo i borbeno te zasluženo osvojila titulu prve dame »Zlatnog otoka«.

Drugo mjesto mlade četrnaestogodišnje ruske FIDE-majstorice Aline Kašlinskaje spada u još jedno veliko iznenađenje. No kada netko tako mlad dolazi iz Moskve, onda ima zasigurno dobar razlog. Igrala je kvalitetno, zrelo, strpljivo i borbeno, upravo onako kako se to uči u ruskoj šahovskoj školi i neće proteći mnogo vremena kada će se okititi i najvišom šahovskom titulom. Možda treba spomenuti i zanimljivost da su, u oduševljenju otokom Krkom, Alina i njezina mama iz Moskve pozvale svoju obitelj te će još dva tjedna provesti u Njivicama na odmoru. Rumunjke, prva nositeljica velemajstorica Carmen Voicu i viceprvakinja Rumunjske intermajstorica Iulia Ionica, igrale su pomalo neambiciozno, ali onoliko koliko im je trebalo da opravdaju svoj rejting i da budu pri vrhu.

Nakon Pule i Pardubica Borki Frančišković ovo je bio treći turnir u dosta kratkom vremenu. Nakon očitog kvalitativnog skoka neminovne su krize pa je Borka na ovom turniru pružila nešto slabiju igru. Dosta se mučila, trošila previše vremena pa i rezultat nije bio zadovoljavajući. Ostale naše predstavnice Petra Kruljac, Kristina Šolić i Ana Berke nemaju baš puno iskustva na jačim međunarodnim turnirima, pa se nije niti moglo očekivati značajniji rezultat. No, upravo zbog njih te zbog stjecanja međunarodnih iskustava organiziraju se ovakvi turniri, pa će nakon analize odigranih partija zasigurno imati mnogo koristi za svoje šahovsko usavršavanje.

U pobjednike se sa sigurnošću mogu ubrojiti i domaćin Općina Dobrinj sa svojim načelnikom Nevenom Komadinom, kao predsjednikom organizacijskog odbora te Otok Krk sa svojim općinama: Malinska, Omišalj-Njivice, Punat, Vrbnik, Baška i Grad Krk, Hrvatski šahovski savez, tradicionalni pratitelj »Erste Banka« i organizator šahovski klub »Draga – Erste Club«, jer su još jednom organizirali jednu lijepu sportsku priredbu koja je popraćena diljem Europe i svijeta i koja je u srcu sezone  i koja je u srcu sezone promovirala otok Krk i našu prekrasnu zemlju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *