Kadetsko prvenstvo države – veliki uspjeh Mislava Monjca

Mislav Monjac i trener Ivan Mandekić

Na kadetskom prvenstvu države što se održalo u Rapcu od 19.-25. lipnja 2011. godine nastupila je brojna ekspedicija šahovskog kluba Draga. Sjajan uspjeh ostavario je Mislav Monjac koji je sa 7  bodova osvojio treće mjesto u konkurenciji 47 dječaka do 15 godina. Mislav je vodio gotovo čitav turnir no trenutak slabosti u predposljednjem kolu koštao ga je možda i titule prvaka jer je za pobjednikom zaostao tek pola boda. No ipak smogao je snage da u posljednjem kolu zaigra na „nož“ i pobjedom, protiv jednog od favorita Mihovila Vučića, ostvari svoj najveći šahovski uspjeh. Osim tog nes(p)retnog predposljednjeg kola gotovo sve partije bile su na prilično visokom nivou pa se od Mislava mogu očekivati novi vrijedni šahovski rezultati. Pobjednik ove skupine je pripadnik šahovske „dinastije“ Iveković, Božidar Iveković sa 7,5 bodova koliko je sakupio i Petar Bošnjak iz Novog Virja koji je s tim rezultatom priredio najveće iznenađenje kadetskog prvenstva države. Pobjednička trojka ostavila je iza sebe četvrtoplasiranog za čitav bod što baš i nije čest slučaj na ovakvim natjecanjima pa je evidentno da su kvalitetom igre za koplje nadvisili čitavu konkurenciju. U istoj skupini nastupio je i Patrik Šamanić i na kraju osvojio časnih pedeset posto bodova.

Silvija Vulinović

Kod djevojaka do 13 godina vrlo solidna bila je Silvija Vulinović na 6. mjestu sa 5,5 osvojenih bodova. Bila je pretjerano miroljubiva, a izgubila je samo jednu partiju i to sa figurom više. Da je imala više vjere u svoje mogućnosti zasigurno bi bila na pobjedničkom postolju. Lorena Šamanić svojim pomalo neambicioznim pristupom sa 5 bodova zauzela je 10. mjesto. Ozbiljnijim pristupom i radom zasigurno bi se uplela u borbu za medalje.

Sve pohvale zaslužuje Antonela Bogdanić za svoj prvi nastup na državnom prvenstvu. Sa toliko malo iskustva osvojiti 4 boda u konkurenciji djevojaka koje se šahom bave i po 5-6 godina najavljuje njezine velike šahovske mogućnosti. Isto vrijedi i za njezinu sestru, županijsku prvakinju Katarinu Bogdanić, koja je u konkurenciji djevojčica do 9 godina osvojila lijepih 5 bodova i 6. mjesto. Sa malo povoljnijim „rasporedom zvijezda“ ni medalja nije bila nedostižna.

Romuald Dubrović

U konkurenciji dječaka do 13 godina dobro se borio Rafael Dubrović i na kraju u konkurenciji 47 dječaka sa 4,5 boda zauzeo 20. mjesto. Prehlada i temperatura zasigurno ga je omela za koji bod više, no njegova poprilična nezaineresiranost posljednjih godina zasigurno guši njegov neosporni šahovski talenat. Isto se može reći i za brata Romualda Dubrovića koji je u konkurenciji 51 dječaka do 11 godina ipak sa 5,5 osvojenih bodova bio vrlo solidan deseti. Antonio Šamanić u istoj je konkurenciji osvojio 3,5 boda i dojam je da šah počinje shvaćati ozbiljnije pa se od njega u budućnosti mogu očekivati bolji rezultati. Sve pohvale zaslužuje i tata Damir Šamanić koji se uspješno brinuo za peteročlanu ekspediciju Šamanića i Dubrovića.

Svakako treba čestitati prvaku države do 13 godina Jadranku Plenči i viceprvaku Svenu Tici te šahovskom klubu Rijeka na sjajnom uspjehu.

 Sve rezultate možete pogledati ovdje.

Comments are closed.